Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha valaki tájszólással beszél...

Ha valaki tájszólással beszél az ciki?

Figyelt kérdés
2009. okt. 10. 15:19
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
35%

Már melyikre gondolsz? Több nyelvjárásunk is van: pl nyugati, dunántúli, déli(pl Pécs és környéke), tiszai, palóc...

Melyiket gondolod cikinek és miért???

Na ugye...

2009. okt. 15. 20:00
 12/17 A kérdező kommentje:
A tiszaira gondoltam elsősorban. De szerintem nem ciki, csak van egy nagyon jó barátom, aki így beszél, és egy szintén közeli ismerősöm ez miatt a háta mögött, minden talpas parasztnak elmondta, holott, egy nagyon jó emberről van szó. Miért gondolkodnak így az emberek? Aki nem beszél tájszólással, akkor az nem is bunkó??? Nah...
2009. okt. 16. 09:29
 13/17 anonim ***** válasza:
81%
Kedves Kérdező, ne rágódj ezen, gondolj arra, mennyi " kiművelt" agyú ember, logopédusok gyönyöre stílusban mond eget verő baromságokat ! Ha szíved csücske ez a tájszólásos ember, akkor állj mellé és fütyülj a többiekre !
2009. okt. 17. 05:42
 14/17 anonim ***** válasza:
58%
Egyáltalán nem ciki, a helyesírás fontos!
2009. okt. 19. 00:31
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Engem az irodalomtanárom világosított fel, hogy ahol lakok mindenki zalai tájszólással beszél úgy hogy észre sem veszi. Pl: itt mindenki rövid i-vel ejti a zsírt, rövid u-val a húst. eddig azt hittem máshol is így ejtik, nem is figyeltem rá a tv-ben, hogy ott hogy ejtik, de így utólag furcsa :D
2010. febr. 12. 15:01
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Engem magam részéről zavar.Én sajnos az ö betüs verziót mondom mint a szegediek is sok e -betüs szónál,és én baromi cikinek érzem,és próbálok leszokni róla,de nagyon nehezen megy,az e betüs duma az univerzál,az az alapnak elfogadott.Bennem mindig van valami félsz,hogy ez miatt alacsonyabb szintűnek tekintenek. Kissebbségi érzetem van ez miatt kimondottan.Rengeteg más ok mellett péládul ez is egy ok,ami miatt nincs pofám párkapcsolatot kezdeményezni, illetve ujabb társaságokban beszédbe elegyedni másokkal. Magam részéről nagyon kínosnak tartom ezt a helyzetemet. De ettől függetlenül én ellenben sosem közösítenék ki ilyesmi miatt másokat,csakhát nem hiszek benne hogy mások is így gondolkodnak. Sosem tudhatom,hogy a másik fél hogyan viszonyul ehhez. MEg a környezetemben is sokan tartják ezt parasztdumának, sokat hallottam ilyesmit. A viccműsorokban is rámennek az ilyenek kigunyemálására, csorba tahók szövegeléséhez adják be ezeket a beszédstílusokat, akik meg normálul beszélnek, úgy könyvelik el,nah,ki ez a vidéki paré. Ezt én nem nagyon szeretem eltürni. Én inkább kusban vagyok,és ismételgetem az e-betűs szavakat,már egész jól haladok a leszokásban.
2010. szept. 19. 23:51
 17/17 anonim ***** válasza:
71%

Kedves Utolsó!

Ne érezd iģy,a leszokás helyett inkább légy büszke a kiejtésedre..ettől szép a magyar nyelv..nem kell mindenkinek pestiesen mekegni már bocsánat a kiejezésért..akkor én meg szokjak le a somogyi beszédemről? helyzettől függ kivel hogyan beszélek..erre oda lehet figyelni..én is ezt teszem csak ha ideges vagyok akkor persze már nem működik ez a kontroll

2016. ápr. 7. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!