Anakreon kérdése:
Szentes város elnevezésének van köze szentekhez?
Figyelt kérdés
2013. jún. 6. 23:21
1/4 anonim válasza:
Nincs. Eredetileg olyan embert neveztek szentesnek, aki látványosan szentéletűen viselkedett. Ma is mondják néha, hogy X szenteskedik.
Ebből a személynévből alakult ki később a helység neve.
2/4 anonim válasza:
Máig nincs megnyugtató néveredet magyarázata. A legelfogadottab, hogy Zendus János magyar hadvezér neve után kapta a hely a nevét, aki első földesura, egyben megmentője is volt a városnak. Egy bibi azonban van ezzel a névvel, a magyar történelemtudomány ilyen nevű hadvezérről nem tud. A másik néveredet a Szente-Mágocs családhoz fűződik, velük meg az a baj, hogy ezen a területen nem voltak birtokaik.
3/4 A kérdező kommentje:
köszi szépen :) vannak titokzatosságai az biztos :D
2013. jún. 7. 11:37
4/4 ettro válasza:
Az első válasz nekem kicsit anakronisztikus. De nem megyek nagyon bele. :)
El tudom képzelni, hogy tényleg keresztnév volt Szentes is régen.
Magyarországon a településeink 60-80%-a keresztnév eredetű. Volt egy alapító, vagy földbirtokos akiről elnevezték.
Pl: Csaba, Gyula, Szolnok, Miskolc, Arad, Jenő, Kér, Tétény, stb. szerintem több százat fel lehetne sorolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!