Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ismertek ilyen zsidó családokat?

Ismertek ilyen zsidó családokat?

Figyelt kérdés
Olyanokra gondolok, akik kissé elszigetelten élnek a többi embertől, de nem fizikai értelemben, mert szóbaállnak, össze is járnak akár másokkal, de valami mégis elválasztja őket a többségi társadalomtól, amitől különcnek tűnhetnek, nem beképzeltnek, csak másnak. Ez a valami szellemi természetű, de nem feltétlenül a vallás, hanem általában véve a szellemi értékekhez való hozzáállás, a tanulás, művelődés előtérbe helyezése a "világi élettel" szemben (szórakozás, divat, fogyasztás stb), amitől furának tűnhetnek mások szemében. Eddig csak filmben láttam ilyet, és érdekel, hogy a valóságban is működik ez a "jelenség"? :)

2013. máj. 28. 18:47
 1/4 anonim ***** válasza:
Menj Izraelbe, keresd az (ultra)ortodoxokat. Na ők kb. ilyenek, tanulás (Tóra tanulmányozása) mindenekelőtt.
2013. máj. 28. 19:11
 2/4 A kérdező kommentje:
Hát, a vallási fanatizmus (elnézést) az már egy más tészta, inkább olyasmire gondoltam, hogy általánosságban a humán műveltség (is), olvasottság stb fontos nekik, és talán egyfajta istennek tetsző életre való törekvés, ami nem a belénevelt dogmákra épít. De lehet, hogy csak kialakult egy kép a fejemben erről az egészről, és a valóságban nem így van.
2013. máj. 28. 19:25
 3/4 anonim ***** válasza:
Én például ilyen vagyok, és a családom is. :) Ugyanakkor nem értem, h ezzel miért lennénk furcsák? Én nagyon sok ilyen családot ismerek, a többségük ráadásul még szegről-végről sem zsidó.
2013. máj. 28. 21:18
 4/4 KZitus ***** válasza:

Szervusz!

Minden népnek megvan a saját kultúrája, társadalmi, vallásos szokásai. Talán ettől is ilyen sokszínű a világ még egy nemzeten belül is. Én valamikor olyan munkahelyen dolgoztam, ahol 11 féle nemzetiségű emberek dolgoztak, minden konfliktus nélkül, inkább érdeklődéssel tekintettünk egymás szokásaira, életére. Ma már sajnos ez a fajta szemléletmód nem létezik. Az emberek nem toleránsak, inkább kritikusak a másság miatt, pedig ezzel csak saját környezetüket mérgezik meg. Ha jól belegondolunk, mindannyian Noé leszármazottai vagyunk, nincsen mit fölvágni senkinek semmivel.

Ha például olvasom a Bibliát, és annak tanítása hatással van a gondolkodásomra, és ez miatt másként viselkedem,(lehet előtte szókimondó, meggondolatlan, kritikus meglátású voltam), kedvesebb, csendesebb leszek, na mindent fognak rám mondani, csak jót nem. Pedig csak annyi történt velem, hogy megváltozott a szellemi értékrendem, amelyhez akkor is ragaszkodom, ha ez másoknak nem tetszik.

Üdvözlettel: Zita

2013. jún. 7. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!