Milyen az élet Svédországban?
Eü-s végzettséggel rendelkezem, férjem hegesztő, egyenlőre 1 gyerekünk van, szeretnénk Svédországban tovább folytatni az életünket. Hogy működik a kiköltözés? Mennyire fogadnak szívesen (tényleg akarunk dolgozni, szóval nem lébecolni mennénk ki)? Árak? Mennyire lehet megélni?
Svédül már nagyjából beszélünk. (meg angolul, illetve én spanyolul is)
Egy régi ismerősöm mondta anno, hogy a szülei oda mentek, és ő is követi őket, mert milyen szuper. De sajnos sok mindenre nem emlékszem...
Mire lenne szükségünk? (Remélem jó kategóriába tettem fel a kérdést)
Szia!
Mi egy éve vagyunk kint,a párom orvos én is eüs,de én nem dolgozom.Cégen keresztül jöttünk,biztos helyre,előtte volt interjú.Nekünk ugyan nem volt segítség a költözésben,kamion,pénz,ilyesmi,egy autónyi cuccal jöttünk,de megérte! Lakást a cég szerzett,mire jöttünk.Szívesen fogadtak,nagyon kedvesek,ha látják az akaratot ők is nagyon sokat segítenek:).
Az jó,ha tudtok svédül,de szerintem akkor is elküldenek nyelvsuliba.A párod valószínű az SFI-t kell elvégezze,neked az eü miatt spec tanfolyam lehet.Páromnak legalábbis így volt.
Az árak...Mi be kellett bútorozzunk egy üres lakást.Itt az IKEA,Yisk,ahol vásárol az ember,ez a legolcsóbb.Kell néhány hónap mire mindent megveszel,ha nem részletben akarod.(mindent meg lehet venni akárhány részletben,csak vigyázni kell,mert sok kicsi összejön,ezért van sok svéd eladósodva).Mi olyan bútort,szőnyeget,stb vettünk,ami ugyan nem a luxus kategória,de ha veszünk házat,bátran betehetjük,megállja a helyét.Ezek viszont drágák.Benzin olcsóbb,élelmiszer olcsó,olcsóbb. Most voltunk otthon,elájultunk,milyen drágaság van Magyarországon,akkor gondolhatod!Ruhanemű attól függ.Van ami ugyan annyi,valamit otthon fogunk megvenni,ha megint megyünk:).
Azt látom,hogy két átlag fizetésből,gyerekekkel jó módban megélnek az emberek.Mondjuk az itteniek alapból jobb helyzetben vannak,mert házra nem nagyon kell gyűjteni,ált. a szülők segítik őket.De ha hitelt is vesznek fel,akkor sem olyan,mint otthon,hogy 5-6 milliót egy kétszobás panelra,25évre,uzsorakamatra.
Hogy érted azt,hogy mire lenne szükségetek? Ha van kérdésed,nagyon szívesen válaszolok,szeretnék segíteni:).Mi évekig készültünk és jó lett volna,ha egyes apróságokat tudunk előre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!