Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szólnátok a tanárnak ezért?

Szólnátok a tanárnak ezért?

Figyelt kérdés

A lányom 4. osztályos ált. iskolás. Tegnap írtak egy mini dolgozat szerűséget környezetből. 5 kérdésre kellett válaszolni. A gyerekem mindegyikre helyesen válaszolt és 3-ast kapott. Feltehetően azért mert a leírt mondatokban helyesírási hibák voltak. ( ékezet lemaradás, j-ly hiba)

Szóval lehet, hogy elfogult vagyok, de szerintem a helyesírási hiba az nyelvtan órán kellene , hogy beleszámítson a jegybe. Nem?

A tudása 5-ös volt. Ti, hogy látjátok ezt?

2009. szept. 22. 10:04
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
67%

Mindenképpen beszéld meg ezt a tanárral, ill. kérdezd meg, hogy ez az osztályzat hova fog kerülni.ha a környezetismeret jegyekhez, akkor mindenkéépen jogtalan, szakszarűtlen és dilettáns a tanár hozzáállása, amit nyugodtan szóvá is tehetsz! Ne hagyd annyiban, ettől nem lesz a gyereknek rosszabb, sőt, muszáj, hogy a szülő kiálljon mellette ha nyilvánvaló igazságtalanság éri, hiszen kiben bízhatna, és kitől várjon segítséget ilyen esetben?

Ha nem teszed meg, a gyerek is elveheti a kedvét egy ilyen eset a tanulástól is!

2009. szept. 22. 10:59
 12/39 anonim ***** válasza:
89%
Amikor alsós voltam az én tanárom is minden tárgyból a helyesírást és az irásképet is pontozta és hiába tudtam ötösre az anyagot, ha macskakaparást csináltam, már nem kaphattam ötöst, de nálunk ez TANTERVBEN IS BENNE VOLT és minden tanár így osztályzott!
2009. szept. 22. 11:03
 13/39 anonim ***** válasza:
82%
Én nem szólnék a tanárnak,bár szerintem sem kellett volna emiatt leosztályozni.De azt viszont megkövetelném a lán yomtól.hogy tanuljon meg helyesen írni.Nekünk minden tárgyból osztályozták a helyesírást és a külalakot is,nagyon helyesen.
2009. szept. 22. 11:20
 14/39 anonim ***** válasza:
87%
Nálunk is minden dolgozatnál nézték a helyesírást is és a külalakot is. Több olyan tárgy is volt, ahol ha ordító hiba volt a helyesírásban, egy jeggyel rosszabbat lehetett csak kapni. Nem tudom, hogy ez mennyire ösztönző arra nézve, hogy egy kicsit vegyék komolyabban a helyesírást a diákok, de, hogy jó lenne, ha így tennének, az biztos. Azt tudom még elképzelni, hogy az adott tanár gondolta úgy, hogy elege lett abból, hogy a nyelvtant mindenki lesz.ja és ezért követeli meg más tárgyakból is a helyesírást.
2009. szept. 22. 11:32
 15/39 anonim ***** válasza:
100%

Csak egy példa, hogy miért is számít a helyesírás magyarórán kívül is:

kivi - kiwi :)

Ez még kapcsolódik is a környezethez/természetismerethez/biológiához. :)

Nagyon-nagyon sok példa van erre.

Ugyanakkor igazságosabb megoldás az lett volna, ha a tárgyi tudására és a helyesírására IS külön jegyet kap. Csak ugye úgy jobban rontja a jegyeit, viszont tisztán láthatja a gyerek (ami szerintem fontos), hogy mit milyen szinten (nem) tud, mit kell jobban gyakorolnia.

Egy nyelvtanár

2009. szept. 22. 11:55
 16/39 anonim ***** válasza:
91%

Tanárnak tanultam, még a fősulin úgy kellett javítanunk a dolgozatokat, hogy kijavítottuk a helyesírási hibát, hogy a gyerek lássa, rosszul írta és hogyan lenne helyesen, viszont pontot nem volt szabad ilyenért levonni(természettudomány tantárgyak, felsőben).

Ha lenne gyerekem, nekem is rosszul esne az,ami most veletek történt, viszont, amint azt írták, egy 3-as még nem a világ vége.

Nekem fontos lenne, hogy a gyerekem igenis tanuljon meg helyesen írni. Ez az eset felhívta rá a figyelmét, hogy nem csak nyelvtan órán kell arra figyelni, hogy mindent helyesen írjon. Nézd csak meg ezt az oldalt, hány gyerek ír ide, tele hibákkal. Én nem szeretném, hogy a gyerekem is ilyenné váljon.

Egyszer, még a gimiben 2-est kaptam nyelvtanból. Egy hibám volt, de az ismétlődött: a rövid ,,ö" betű ékezetét a két pont helyett elintéztem egy vízszintes vonallal. Ilyen ékezet a magyarban nincs. Rosszul esett a kettes, de azóta mindig ügyelek rá, hogy helyesen írjam.

Ezzel azt akartam leírni, hogy bár a lányod most 3-ast kapott, lehet, hogy ezentúl jobban figyel a helyesírásra, és akkor már megérte a rossz jegy.

Nem kell mindenért a tanárhoz rohanni!

Ha én lettem volna a tanára, azt hiszem odahívtam volna magamhoz, megmutattam volna neki, hogy milyen hibái voltak, hogy máskor erre figyeljen, és megadtam volna az 5-öst, de csak azért, mert negyedikes. Bár ez csak az én véleményem.

2009. szept. 22. 12:00
 17/39 anonim ***** válasza:
78%

Én is azok mellé állok, akik azt mondják, hogy menj be a tanárhoz, mert ha nem mész be, ugyanígy fogja tovább is folytatni. Persze, nem kell durvának lenni, csak udvariasnak. Helyesírásért szaktárgyi jegyet levonni nem elfogadható, a töri érettségin van ilyen, de az ugye egy kicsit más szint. Attól nem lesz jobb a helyesírása, ha rossz jegyet kap rá, azért jár iskolába, hogy megtanulja, és pont a tanító feladata, hogy megtanítsa. Az életben nekem az az elvem, hogy a rosszindulatot nem kell eltűrni a még rosszabbtól való félelmünkben. Kevés elvakulttól eltekintve általában pont az ellenkezője szokott történni: a másik ijed meg attól, hogy mi nem hagyjuk magunkat és visszatáncol.

tanár (aki aláhúzza a hibákat, de nem von le pontot)

2009. szept. 22. 12:14
 18/39 anonim ***** válasza:
89%

Szia! Sajnos nem tudok segiteni, vagy tobbet, jobbat mondani mint masok...

Egy exikor egyszer a teljhatalom helyett azt irtam tejhatalom...a tanar rairta, hogy 1-es...

tudtam, hogy nincs kinek reklamaljak, o megmondta, hogy nem erdekli ki mit mond...igaz az igazgato is o volt...szoval...

van aki ilyen...nincs mit tenni, meg kell tanulni helyesen irni, mert sajna vannak akik igy nezik a dolgokat...

2009. szept. 22. 12:33
 19/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ennyien reagáltatok a kérdésemre.

Én úgy gondolom, hogy ha reális a tanár akkor külön jegyet ad a helyesírásra, ha annyira zavarja és értékelni akarja a gyerek munkáját.

Egyébként 2db "ly" szót írt hibásan és egy ékezetet hagyott el, azon felül olvashatóan írt.

A nagy megdöbbenés nekem az egész sztoriban az, hogy hiába írunk 2009-et az alsós tanárnénik felfogása maradt a 80-as évek korlátoltságánál ami az oktatásügyben mutatkozott oly sokszor. Én ezt skatulyázási betegségnek hívom. Kiszámíthatóbb az élet. A tanárnéninek minden bizonnyal. Kitörésre lehetőséged nincs.

És ne legyünk álszentek! Nincs hibátlan ember és azonnal mindent tudó diák. Ez egy folyamat. Ma az anyagot tudja, holnap talán már a helyesírás is fog menni hozzá. De lehet fordítva is. És ha ezt végre emberien fogná föl az arra hivatott személy akkor beszélhetünk TANÍTÓRÓL.

Tisztelet az oly kevés kivételnek.

2009. szept. 22. 12:41
 20/39 anonim ***** válasza:
77%

Vannak úgynevezett keresztkompetenciák, amiknek minden tantárgyban meg kell jelennie. A helyesírás is egy ilyen. Helytelenül írni pedig elég kellemetlen dolog. Fiatal korban még könnyebben rá lehet valakit hangolni, mint később vért izzadva bemagolni a szabályokat (mint esetemben).

Íme:

Kereszttantervek,-kompetenciák:

Hon- és népismeret

Kapcsolódás Európához és a nagyvilághoz

Környezeti nevelés

Kommunikációs kultúra (ez a helyesírás, mert az írás az kommunikáció, a helyesírás meg a kultúra része.)

Testi és lelki egészség

Tanulás

Pályaorientáció

2009. szept. 22. 12:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!