Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A középkorban milyen papírt...

A középkorban milyen papírt használtak?

Figyelt kérdés

Kódexekhez pl.? Pergament? Papírt? Címereket mire és mivel festették? Hogyan? Árnyékokat és fényeket használtak Angliában pl. a 14-15. században?

Azért kérdezem, mert szeretnék egy korhű címert a családomnak, a heraldika szabályai (angol) megvannak, a dizájn is, már csak a kivitelezés van hátra. Remélem valaki tud segíteni!

Köszi!

2009. szept. 3. 18:48
 1/4 anonim ***** válasza:

Pergamenre festettek mindent szinte, meg ha jól emlékszem a nemeseknek volt egy olyan, hogy "kutyabőr", erre volt a címer festve ,de nagyon ritkán festették igazi kutyabőrre, a juh, kecske és borjúbőr volt a legeltejedtebb.

hogy milyen technikával rajzoltak/festettek rá, azt sajna nem tudom...

2009. szept. 3. 23:10
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszi!

Azt nem tudod véletlenül, hogy hol tudnék pergament szerezni?

2009. szept. 3. 23:22
 3/4 anonim ***** válasza:
valódi pergament már nem hiszem, hogy gyártanak. Egyébként a címereket eredetileg pajzsokra festették, amik fából készültek, de ezt gondolom a heraldikából tudod. Szerintem az is menő volna, ha egy igazi pajzsra festenéd, és azt még csinálnak is, érdeklődj valamelyik hagyományőrző társaságnál, volt kollégiumi szobatársamnak is volt pajzsa :)
2009. szept. 4. 02:18
 4/4 A kérdező kommentje:

Persze, pajzsra is meglesz. Van ismerősöm aki páncélokat, fegyvereket kovácsol, elég jókat. De egy címer nem csak pajzsból áll. Van sisak, szalag stb. A teljes címert szeretném vmi-re felfesteni, hogy meglegyen egyben is a zászló, pajzs és kabát mellett.

Pergamenre emlékezető anyagot hol lehet szerezni? Vettem már ilyen kezelt papírt, de beszívta a festéket és az ezért nem jó.

2009. szept. 4. 11:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!