Mi a különbség a bosszú és a büntetés között?
Figyelt kérdés
Egy másik topikban lévő kérdésről jutott eszembe. Arra gondoltam, sokan keverik, aztán rájöttem, hogy néha én is keverem. Hajlamosan vagyunk összemosni a két fogalmat?2013. jan. 30. 13:16
1/5 anonim válasza:
1. A bosszú nem mindig áll arányban az elkövetett cselekménnyel, a büntetés (jó esetben) igen.
2. A bosszú indulatból jön, a büntetés egy logikusabb és megfontoltabb cselekedet.
2/5 anonim válasza:
Szerintem meg az hogy a buntetesnel a buntetett erdekei vannak szem elott tartva, a bosszu meg minden esetben oncelu.
3/5 anonim válasza:
Vagy inkább a büntetés alatt egy felsőbb hatalom megtorlását értjük, míg a bosszú két egyenértékű ember közti konfliktus elégtétele.
4/5 anonim válasza:
A bosszú öncélú, általában az a célja, hogy a másik embernek is ugyanolyan rossz legyen. A büntetés ellenben egy nemesebb célt szolgál: azt, hogy az illető megtanulja, hogy helytelenül cselekedett.
A különbség tehát az, hogy a büntetés pozitív, még a bosszú negatív célzatú.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
Például amikor a bűnözőknek a közvélemény szigorúbb büntetést követel, az büntetés vagy bosszú?
(Tudom, hogy nehéz és kínos kérdés, sok további kérdést is felvet, de ilyenkor nagyon nehéz szétválasztani a két fogalmat.)
2013. jan. 31. 09:07
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!