Miért küldi majdnem minden szülő egyetemre a gyerekét?
Egyetemista vagyok,de vannak hajmeresztő csoporttársaim,van,aki még helyesen sem tud írni,egy mondatban 5 hibát is csinál,egy másik meg lenézi a barátnőit,mert otthagyták az egyetemet,és elmentek dolgozni,szakmát tanulni,szóval a csoporttársaim nagy részénél azt sem értem,hogy érettségiztek le egyáltalán,alapműveltség is hiányzik sokuknál,
most én is ott akarom hagyni,mert nem tetszik a felsőoktatás,nagyon fel van hígulva,mindenkit felvesznek,ezt elmondtam a csoporttársaimnak és minednki nézett rám,hogy miért akarom otthagyni,
szakmát akarok tanulni,most kultúra és turizmus szakra járok,de semmire se jó,nem tanulunk semmit
Az a statisztika, amely azt sugallja, hogy a diplomások kis százaléka nem talál csak munkát, alapvetően hibás. A felmérés nem teljes körű, mert sokan be sem regisztrálnak. Az ország olyan részén élek, ahol nagyon jók az álláslehetőségek, mégis rengeteg friss diplomást ismerek, sőt önéletrajzok százai érkeznek hozzám, amiből kiderül, hogy diplomásan sem könnyű munkát találni. Vannak keresett szakok, vannak hiányszakok, amellyel könnyű elhelyezkedni (pl. gépészmérnök), de a legtöbben sajnos olyan szakokra mennek, amire nincs kereslet, vagy nem olyan nagy létszámban, ahányan elvégzik.
Magyarországon ma hiány van bizonyos szakmákból. Én, mint egy cég HR-ese évekig kerestem fémipari szakembereket préselési területre, és nagyon nehezen találtam. Egy jó szakembernek már 250.000 Ft-os bruttó fizetése is volt a cégünknél, pedig csak szakmunkás volt! A kezdő mérnök bére is ennyi. És több ilyen szakma is van.
Alapvetően a szülőknek kellene, hogy jobb rálátása legyen a munkaerő-piacra, mert ha mindenki egyetemre/főiskolára küldi a gyerekét, annak csak egy vége lehet, a takarítói állásokat is diplomások fogják betölteni. Azért meg kár volt annyi pénzt és évet elvesztegetni.
Diákmunkáztam a két ünnep közt, 2 fiatal lány volt a kolléganőm, ők is csak részmunkaidőben voltak.Mindkét lány diplomás volt, és kirakodóként dolgoztak egy ruhaüzletben, én is ezt csináltam, csak sima középiskolai végzettséggel.
Egy idmerősöm 30 éves, két diplomája van, 3 éve végzett, de csak most talált munkát.Most egy gyárban dolgozik szalagmunkásként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!