Mitől szépirodalom a szépirodalom?
Több magyarázatot is hallottam, de valahogy nekem nem áll össze. Sokan lerendezik azzal, hogy "ami régi", de nyilván régen is volt ponyva, ráadásul létezik olyan, hogy kortárs szépirodalom.
Valaki világosítson fel.
Hm. Jó kérdés.
Ha nekem azt mondják, hogy "szépirodalom", akkor a gondolataimban részben vagy teljesen fiktív prózai mű, dráma vagy költészet jelenik meg, ami nem szakirodalom, vagyis a verbális megfogalmazás nem közvetlenül mondja el a mondandót, hanem művészi nyelven vagy egy történetbe ágyazva. Valamennyire a ponyvát is ide tudnám sorolni, holott annak nincs mélyebb tartalma (nem is arra épít).
De ez csak az én véleményem.
Minden, ami nem szakirodalom.
Szóval nem kell, hogy szép legyen, hanem hogy a célja ne ismeretközlés, hanem szórakoztatás legyen.
Értem.
Tehát egyaránt lehet szépirodalomnak sorolni pl Rejtőt és Jane Austent? Eléggé érthetetlenek nekem ezek a fogalmak, megfoghatatlan.
Lehet valami egyszerre szépirodalom és lektűr? (Nemrég a Kisdarázs kapcsán jutott eszembe ez a téma, annak talán a borítóján volt egy vélemény a könyvről, már nem emlékszem biztosan).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!