Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mitől szépirodalom a szépiroda...

Mitől szépirodalom a szépirodalom?

Figyelt kérdés

Több magyarázatot is hallottam, de valahogy nekem nem áll össze. Sokan lerendezik azzal, hogy "ami régi", de nyilván régen is volt ponyva, ráadásul létezik olyan, hogy kortárs szépirodalom.

Valaki világosítson fel.

2013. jan. 8. 19:46
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Hm. Jó kérdés.

Ha nekem azt mondják, hogy "szépirodalom", akkor a gondolataimban részben vagy teljesen fiktív prózai mű, dráma vagy költészet jelenik meg, ami nem szakirodalom, vagyis a verbális megfogalmazás nem közvetlenül mondja el a mondandót, hanem művészi nyelven vagy egy történetbe ágyazva. Valamennyire a ponyvát is ide tudnám sorolni, holott annak nincs mélyebb tartalma (nem is arra épít).

De ez csak az én véleményem.

2013. jan. 8. 20:10
 2/4 anonim ***** válasza:
68%

Minden, ami nem szakirodalom.

Szóval nem kell, hogy szép legyen, hanem hogy a célja ne ismeretközlés, hanem szórakoztatás legyen.

2013. jan. 8. 20:14
 3/4 A kérdező kommentje:

Értem.

Tehát egyaránt lehet szépirodalomnak sorolni pl Rejtőt és Jane Austent? Eléggé érthetetlenek nekem ezek a fogalmak, megfoghatatlan.

Lehet valami egyszerre szépirodalom és lektűr? (Nemrég a Kisdarázs kapcsán jutott eszembe ez a téma, annak talán a borítóján volt egy vélemény a könyvről, már nem emlékszem biztosan).

2013. jan. 8. 21:00
 4/4 anonim ***** válasza:
77%
Szépirodalom minden, ami nem szakirodalom, vagyis elsődleges célja nem az ismeretközlés, vagy tudományos okfejtés. A szépirodalmon belül megkülönböztetünk klasszikus értelemben vett szépirodalmat és ponyvát. A klasszikus szépirodalomtól elvárjuk, hogy legyen művészi megfogalmazású és legyen mondanivalója (ez lehet a társadalomkritikától/bemutatástól a filozófiai gondolatmenetig akármi). Az a szépirodalom, ami ennek a kettőnek egyikét sem, vagy csak az egyiket és csak részben teljesíti, azt nevezzük ponyvának. Szerintem.
2014. febr. 17. 09:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!