Mikor, mire szokták mondani, hogy Sic transit gloria mundi?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy mit jelent, csak azt nem, hogy milyen élethelyzetekben szokták használni.2012. dec. 30. 20:39
1/12 anonim válasza:
2/12 anonim válasza:
Első válaszoló, most újat tanultam, én is azt hittem "így múlik el a világ dicsősége" a jelentése. Ezek szerint én még csak félreértelmezve hallottam: annak a leírására használják a köznyelvben mintegy sóhajként hogy mennyire elzüllött a világ, mennyire nincsenek már jelen jó dolgok amik régen megvoltak. Ironikusan is hallottam már többször.
3/12 anonim válasza:
Én is használtam ilyen értelemben. Nem tudom, mennyire helytálló a megjegyzés a linkben, amit küldtem, nem tudok latinul. Viszont ésszerűség van benne.
4/12 anonim válasza:
Rengeteg félrefordításunk van, pl. olyat se mondott senki latinul hogy "aki kardot ránt kard által vész el", szóval van esély.
5/12 BringaManó válasza:
Persze, hisz Jézus jellemzően nem latinul beszélt... :-)
(Mt 26,52)
6/12 anonim válasza:
Így késte le Gloria Mundi a csatlakozást.
7/12 anonim válasza:
a papa halalakor mondjak.ket utes utan az ezust kalapaccsal...
8/12 BringaManó válasza:
egy papa halálakor? de a Glória az női név nem?
9/12 anonim válasza:
dicsoseget jelent,nonemu szo...
10/12 miramare4 válasza:
Érdekesség a témához: az első válaszban levő linkre kattintva is, a kislexikonban történő továbbkeresésre is az alábbi a válasz:
"Összesen 1 db találat a(z) "Sic transit gloria mundi" szóra: {sic!}
Sic transit gloria mundi
(lat.) a. m. igy mulik el a világ dicsősége."
Read more: [link]
A kérdező feltevése tehát helyes volt (quod erat demonstrandum - ha már latin szólásoknál tartunk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!