Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha valaki mer önmaga lenni,...

Ha valaki mer önmaga lenni, azt sokan megutálják?

Figyelt kérdés

Vagy ha nem is utálják meg, de elpártolnak tőle, furcsán néznek rá, csodabogárnak tartják?

Azért ötlött fel ez a kérdés, mert aki igazán önmaga, azt már nem hajtja a másoknak megfelelni vágyás. Így törvényszerű, hogy kevésbé is fog megfelelni mások elvárásainak. Itt nem az alapvető jóérzésről meg illemről beszélek, mert ezekben fontos, hogy másokra is tekintettel legyünk, nem jó ezek ellen lázadozni, és csak azért is másképp csinálni.

De vannak olyan területei az életnek, ahol elvileg nagyobb szabadságunk kellene, hogy legyen, mert igazából nem ártunk vele senkinek, ha ezekben önmagunk vagyunk, pl izlés, öltözködés, életmód, hobbik, vélemények bizonyos kérdésekről stb.

Ezek látszólag kevésbé lényeges dolgok, mégis sokan főleg ezeket nézik a másikban, ezek alapján ítélkeznek, ezek alapján döntik el, hogy ez egy szeretem ember, vagy egy nem szeretem ember. Sokan úgy értelmezik a szeretetet, hogy amíg a másik megfelel az elvárásaimnak, annak a képnek, amit én rávetítek, addig cimbik vagyunk. Ha nem felel meg, vagy utólag kiderül, hogy hamis volt az a kép, akkor ellenség. (Vagy minimum egy "furcsa ember" kategóriába bekerül.)

Pedig a másik nem tehet róla, hogy olyan, amilyen. (És nem is baj, hogy olyan, amilyen.) Aki hibázott, az az, aki hamis képet akart ráhúzni, azért, hogy a saját világához próbálja formálni, hogy beleerőszakolja a másikat a világnézetének egy olyan szegletébe, ahol nincs helye, mert egyszerűen nem oda való.

Persze, a legjobb az lenne, ha önmagunkkal és a többi emberrel is jóban tudnánk lenni. De ha ez a gyakorlatban nem valósítható meg 100%-ig, akkor melyik a fontosabb? Saját utunkat járni, álarcok nélkül, így viszont néha kissé magányosnak lenni, és elviselni a többség rosszallását? Vagy szerepet játszani, küzdeni a megfelelésért, az elfogadásért, így viszont szinte mindig biztonságban érezve magunkat, nem állandóan harcolva és tűrve a támadásokat éni az életet? Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. De ha mérlegre tesszük, melyik serpenyőben lesz a nagyobb súly?

#világ #külvilág #helyesút
2012. dec. 30. 12:05
 1/3 Kameko-san ***** válasza:
Ha valaki önmagát adja álarc nélkül, azt sokszor furcsának nézik azok, akikre nem hasonlít. Szerintem jobb lenne, ha mindenki álarc nélkül járna.
2012. dec. 31. 15:25
 2/3 anonim ***** válasza:

Teljesen egyetértek a meglátásoddal.

"De ha mérlegre tesszük, melyik serpenyőben lesz a nagyobb súly?"

Tízmillió tonna szemét nehezebb, mint egy gramm gyémánt. Én is ezért az egy grammért küzdök - magammal is és másokkal is.

2013. jan. 2. 02:10
 3/3 anonim válasza:
nem feltétlenül,attól füüg,milyen az "önmaga". Én pl.(csak példát hozok,nem felvágásképp) a sulimban elég népszerű diák vagyok,szeretnek az emberek,nincs sok ellenségem. és teljes mértékben magamat adom,ezt rengetegen mondták már,és én is így érzek. pedig gátlástalanul elkövetek bármit,ami nekem jól esik(ha kiröhögnek,akkor is),soha nem játszom meg magam,és pont ezért szeretnek. tényleg van,aki furán néz rám,meg azt mondja,h "ez nem 100-as"...pedig semmit nem csinálok,csak őszinte vagyok magamhoz,és másokhoz is,és mindig magamat adom.és ebben az a fura,hogy a "menő" meg "híres" emberek mitől menők és híresek? hogy jól néznek ki,sznobok,hogy folyton megjátsszák magukat.én pedig attól,hogy minden állatságot elkövetek,mindent kimondok,amit gondolok,még akkor is,ha irtó égő,mert nekem úgy esik jól.és fura,de valamiért ezt szeretik és értékelik az emberek.szóval az,hogy magadat adod,semmiképpen sem rossz,sőt,sokkal-sokkal boldogabb életed lehet így :) akinek meg nem tetszik,az kit érdekel.nyilván ő megjátssza magát és ezerszer boldogtalanabb,mint te. :)
2013. máj. 12. 17:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!