Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tényleg működik ez, és ha...

Tényleg működik ez, és ha igen, mit lehet ellene tenni?

Figyelt kérdés
Az, hogy az emberek, főleg a gyerekek hajlamosak olyanná válni, mint amit a környezetük elvár tőlük, vagy amit kinéznek belőlük, és a lényeg, hogy mindezt úgy, hogy még nincs is kimondva! Voltak ilyen pszichológiai kísérletek is erre, pl két tanárra bíztak egy-egy osztályt, és az egyik tanárnak azt mondták, hogy az ő osztálya gyengébb képességű, a másiknak meg, hogy a gyerekek zsenik, és végül ennek megfelelően is alakult a tanulók teljesítménye. Hogyan érezték meg a tanulók? Elég titokzatosnak tűnik, de az is lehet, hogy könnyen tettenérhető jeleket küldtek a tanárok, ha nem is szavakkal, és nem is tudatosan, de egy-egy gunyoros grimasz, lemondó legyintés, ill. biztató mosoly, elismerő arckifejezés formájában? Ha ez tényleg működik, akkor ki tudja törölni az ember felnőttként a kimondatlanul is beleültetett programot, ami állandóan fut benne? "Én erre (is) alkalmatlan vagyok. Nekem ez úgyse sikerülhet. Ez az én formám. Ilyennek születtem, kár is próbálkozni." Tehát nem arra gondolok, hogy a szülő szapulja a gyerekét, hanem csak gondolatban írja le magában, lemondóan, pl saját magát is értéktelennek tartja, és úgy gondolja, hogy akkor a gyereke sem lehet másmilyen, mint ő. Egyáltalán meg lehet érezni a gondolatokat, vagy csak a gondolatok fizikai megnyilvánulásait érzékeljük ilyenkor? És vissza lehet csinálni, ami elromlott?

2012. dec. 21. 12:48
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Az én szüleim engem teljesen alkalmatlannak tartottak mindenre,anno el is vittek szakemberhez azzal,hogy az én képességeim gyengébbek az átlagénál.Először a szakember mondta ki,hogy ez nem igaz,sőt,utána pedig sorban bizonyosodott be,hogy nem is vagyok fogyatékos.A tanulási képességeimre is azt mondták a szüleim,hogy nekem háromszor annyit kell dolgozni,mint az átlagnak,erre úgy tettem le az érettségit négyesre,meg ötösre,hogy alig tanultam valamit.Most egyetemre járok és nincs gondom a tanulással,minden megy.Ennek ellenére mégis kisebbrendűségi érzésem van és próbálok küzdeni ellene.Az biztos,hogyha valaki úgy nő fel,hogy szapulják,annak később gondjai lesznek.És ami a legrosszabb,hogy egyáltalán nem bízok a szüleimben,egy kicsit sem.
2012. dec. 21. 13:07
 2/2 anonim válasza:

Szerintem igen, tényleg működik a 'bebeszélés'. Akár saját magad, akár a környezeted által. Én szerencsés vagyok, mert gyerekoromtól kezdve megkaptam a szüleim, nagyszüleim támogatását. Ha jól csináltam valamit, akkor megdicsértek érte. Mindig jó tanuló voltam, de ha valami mégsem sikerült olyan jól, mint szerettem volna, akkor azt mondták, hogy ne aggódj, legközelebb menni fog meg majd kijavítod. Ez még egyetemista koromban is így volt. Szerintem iszonyúan fontos, hogy a család lelkileg is támogassa a gyereket és próbálja ösztönözni, az egészséges önbecsülését fenntartani.

El sem tudom képzelni, hogy milyen szülő az olyan, aki olyanokat mond a gyerekének, hogy erre vagy arra alkalmatlan vagy, úgysem tudod megcsinálni, stb.

Ha gyerekkorodtól kezdve beléd tápláltak egy 'programot' akkor szerintem felnőttként nagyon nehéz azt már kitörölni. Biztosan nem lehetetlen, de nehéz.

Egyébként szerintem érezni lehet a gondolatokat...a gesztusokon keresztül, nem feltétlenül kell kimondani, hogy megtegye a hatását.

26/n

2012. dec. 21. 13:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!