Miért végződik egy csomó női keresztnév A betűre?
És majdnem mindegyik rövidített alakja a neveknek I-re végződik?
Józsi.Gyuri,Gabi,Pisti,Mari,Juli,Zoli,Feri,
???, :-)
Így van, legfőképpen a latin ragozás miatt (egy-két kevés kivétel).
Például a görögben meg gyakori volt az é-re végződő női név:
Aphrodité, Szelené, Pszüché, Kirké, Helené, Ariadné, Chloé, Atalanté, Pénelopé (görög mitológiai alakok).
"Andizsuzsi, igaz, de amiket írtál, nagyrészt nem a latin nyelvterületről származnak. :)"
Ebben tejesen igazad van, és a "megoldásod" is szimpatikus, de a kérdés nem korlátozódott a latin eredetű nevekre. A Csaba (török) vagy Attila (germán) pedig kifejezetten szép, régi férfinevek.
"a kérdés nem korlátozódott a latin eredetű nevekre"
Így igaz, de nem is az volt a kérdés, hogy miért csak a női nevek végződnek A betűre.
Na mindegy, ez már csak kekeckedés. :))
"Attila (germán)"
Azt hittem, az egy hun (vagy török) név. (Bár germán írásmóddal, ez igaz.)
"Azt hittem, az egy hun (vagy török) név. (Bár germán írásmóddal, ez igaz.)"
Többen is vitatják a gót eredetetét, én nem tudom megítélni, a saját szimpátiám alapján választottam.
Ami a férfi neveket illeti, az a kérdés második felének szólt, miszerint mitől nőies az A betű? Erre válaszoltam, hogy alapjában nem nőies, hiszen számtalan férfinév is végződik rá.
"Ami a férfi neveket illeti, az a kérdés második felének szólt"
Így már értem. Kekeckedés törölve. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!