Szerintetek melyik Magyarország legszebb megyéje? Honnan származik Somogyország megnevezés?
"Somogy legrégebbi tájneveink egyike, első említése 1055- ből származik. A Somogyország elnevezés valószínűleg a 'kisebbik királyság' intézményének, a dukátusnak az emléke." /Magyar Néprajzi Lexikon/
Szerintem is egyike a legszebb tájainknak. Nekem az Őrség, a Balaton- felvidék, és a Hortobágy a legkedvesebbek, de pl. még nem láttam a Fertő- tavat, és a Zselicet sem.
Úgy rémlik, hogy Fekete István és talán Herman Ottó, meg Schmidt Egon könyveiben olvastam a "Somogyország" kifejezést.
veszprém :)
ott lakom és szerintem nagyon szép:)
Csak érdekesség, mert kapcsolódik a kérdésedhez:
A Természet Világa c. folyóirat 2013. februári számában van egy tanulmány a gyékényesi kavicsbánytavakról. Ebben olvastam a következőt: " Gyékényes és környéke 1996- tól a Duna- Dráva Nemzeti Park része. A Nemzeti Park és a Kotró ( ez a környék legnagyobb tava, melyen felhagytak a termeléssel, és mára természetes tó képét öltötte, rengeteg védett növény- és állatfajjal a környezetében. Vize a vizsgálatok szerint ivóvíz- minőségű, Közép- Európa egyik legtisztább vizű tava.)olyan természeti kincs......amely 2011 januárjában megkapta a SOMOGYORSZÁG KINCSE kitüntetést."
Somogyország😊Itt születtem s élek a mai napig.
Üdv.:egy lokálpatrióta
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!