Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek melyik Magyarorszá...

Szerintetek melyik Magyarország legszebb megyéje? Honnan származik Somogyország megnevezés?

Figyelt kérdés
Szerintem Somogy,Veszprém,Vas Baranya a legszebb megyék
2012. nov. 18. 20:01
 1/10 anonim ***** válasza:
75%

"Somogy legrégebbi tájneveink egyike, első említése 1055- ből származik. A Somogyország elnevezés valószínűleg a 'kisebbik királyság' intézményének, a dukátusnak az emléke." /Magyar Néprajzi Lexikon/

Szerintem is egyike a legszebb tájainknak. Nekem az Őrség, a Balaton- felvidék, és a Hortobágy a legkedvesebbek, de pl. még nem láttam a Fertő- tavat, és a Zselicet sem.

Úgy rémlik, hogy Fekete István és talán Herman Ottó, meg Schmidt Egon könyveiben olvastam a "Somogyország" kifejezést.

2012. nov. 19. 11:09
 2/10 A kérdező kommentje:
Érdemes ellátogatni a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba! :) nagyon szép Európa legnyugatibb Sztyepptava. Zselic érdekessége pedig hogy Magyarország legsötétebb tája. Itt a legkevesebb a fényszennyeződés. Gyönyörű a csillagos ég. :)
2012. nov. 19. 14:44
 3/10 anonim ***** válasza:
Szerintem Veszprém és Győr-Moson Sopron megye:)
2013. jan. 5. 13:20
 4/10 anonim válasza:
75%

veszprém :)

ott lakom és szerintem nagyon szép:)

2013. jan. 5. 14:48
 5/10 A kérdező kommentje:
Én meg onnan származom :)
2013. jan. 12. 01:51
 6/10 anonim ***** válasza:

Csak érdekesség, mert kapcsolódik a kérdésedhez:

A Természet Világa c. folyóirat 2013. februári számában van egy tanulmány a gyékényesi kavicsbánytavakról. Ebben olvastam a következőt: " Gyékényes és környéke 1996- tól a Duna- Dráva Nemzeti Park része. A Nemzeti Park és a Kotró ( ez a környék legnagyobb tava, melyen felhagytak a termeléssel, és mára természetes tó képét öltötte, rengeteg védett növény- és állatfajjal a környezetében. Vize a vizsgálatok szerint ivóvíz- minőségű, Közép- Európa egyik legtisztább vizű tava.)olyan természeti kincs......amely 2011 januárjában megkapta a SOMOGYORSZÁG KINCSE kitüntetést."

2013. febr. 14. 09:45
 7/10 A kérdező kommentje:
Igen erről már hallottam/olvastam :)
2013. febr. 17. 20:49
 8/10 anonim ***** válasza:
Somogyország inkább amiatt, mert nagy kiterjedésű (a Dunántúl legnagyobb megyéje) és változatos (Balatoni medence, Belső- és Külső-Somogy, Zselic, Dráva-medence, mind külön világ). Régen a megye 70%-a erdő volt, a Balaton benyúlt egészen a megye északi harmadáig, a Bakonyhoz hasonlóan egy nehezen áthatolható rengeteg volt, ezért is hívhatták országnak.
2015. jan. 20. 16:08
 9/10 anonim válasza:
78%
Szerintem Somogy megye az egyik legszebb. :-)
2016. ápr. 25. 09:26
 10/10 anonim ***** válasza:

Somogyország😊Itt születtem s élek a mai napig.

Üdv.:egy lokálpatrióta

2017. febr. 23. 12:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!