Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Amerikában hogy kezelik az...

Amerikában hogy kezelik az indiánok gyerekeit a többi amerikai között? ők is ugyanúgy benne vannak mindenben vagy kiközösítik őket?

Figyelt kérdés
bocs a kicsit hülye megfogalmazásért, arra értem hogy akiknek a rokonsága is tipikus őslakos indián volt és most van egy gyerek, egy tinédzser pl. őt kiközösíti a többi gyerek vagy ugyanúgy játszanak vele, vagy ellenzik a szülök hogy ne foglalkozz, beszélgess vele mert ez egy indián? kb mint itthon a cigányokat. vagy nincs egyáltalán ilyen megkülönböztetés?
2009. aug. 13. 15:28
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nincs már ilyen megkülönböztetés.
2009. aug. 13. 15:32
 2/7 anonim ***** válasza:
72%

A cigányok korcsok, az indiánok pedig nagy múltra tekintenek vissza sok ősi indián segétkezett az amerikaiknak pl vasúthálózatot létesíteni ill. szívesen dolgoztak amerikai földeken, western filmekben is 1 amerikai 1indián a barátság nem?:)

amikor kitört a 2. Vh a cigányok teszem hozzá sorkötelesek voltak mivel szükség volt minden emberre, mégis mit tettek mentették a bőrüket a háború alól olyan módon h elbujkáltak erdőkben, már akk tudtuk h lusták és semmi hasznuk.

remélem megleled soraim közt a kívánt választ ;)

2009. aug. 13. 15:47
 3/7 anonim ***** válasza:
Az indiánok nagy része még mindíg a rezervátumok területén él, tulajdonképp gettósodva, mivel ott nem nagyon van munka így szociális segélyből. Szörnyű, szegény telepeik vannak, katasztrofális oktatási rendszerrel. Csak keveseknek sikerül kitörniük ebből, tanulniuk és elhagyni a rezervátumot.
2009. aug. 13. 15:54
 4/7 anonim válasza:
Én ezt pont fordítva tudom,mikor Washingtonba utaztunk az idegenvezető sokat beszélt aaz Indiánokról. Említette,hogy az államtól nagyon sok pénzt kapnak (vmilyen kárpótlásszerűséget) amit ők mégsem fogadnak el. Ők akarnak ezekben a rezervátumokban élni. Véleményem szerint nem közösítik ki őket, de ez ugyebár emberfüggő.
2009. aug. 13. 17:41
 5/7 anonim ***** válasza:
Az indiánok még mindig eléggé külön élnek, a saját "fajtájuk" között, de vannak, akik keverednek másokkal. Attól függ, hogy hol élnek, milyen közösségben. Szerintem a szülők nem mondanak olyat, hogy ne játssz az indián gyerekkel, de a gyerekek lehet, hogy nem játszanak majd vele. Én azt gondolom, hogy az illetőn múlik, mert van, aki igen is tesz különbséget (persze nem nyíltan) és van, aki nem tesz. Nem úgy bánnak velük, mint a cigányokkal, mert a cigányokat a magyar társadalom elítéli, az indiánokat meg az amerikaiak nem.
2009. aug. 13. 23:05
 6/7 A kérdező kommentje:
értem. köszönöm mindenkinek. azért sajnálom őket hoyg így elvették a földjüket, a jövőjüket..az egész életüket.
2009. aug. 13. 23:12
 7/7 anonim ***** válasza:

Én nem jártam az Egyesült Államokban, de kisebbségi jogokkal foglalkozó tanárom, aki tanult is ott és jár rendszeresen, azt mondja, nincs az indiánoknak olyan rossz sorsuk, mint ahogy hisszük.

Valóban a föld nem az ő tulajdonuk, mivel mókás lenne, elbontanák a Fehér Házat, mert egy indián csoport bejelentené, ez őseik földje és kérik vissza-de csak ezért nem, de egyébként visszakapták az összes jogukat. Nem vonatkoznak rájuk a törvények. Nem kell szeszadót fizetni, így sok pénzük van a pia eladásból, nem kell szerencsejátékadót fizetni (bár Schwarzenegger ezt sérelmezte, de indián főnők bólintott, van módja)úgyhogy szabadon üzemeltethetnek kaszinót stb stb A területükön szabadon drogozhatnak-mert ez ősi szokás náluk

És a rezervátumok is fejlett városok, ő csak nézett, ez egy rezervátum (mert ő is gettónak és tábornak képzelte)

Egyébként is jellemző az Egyesült államokra, hogy a népcsoportok tömbökben élnek. Mert ez egy új felfogás, nem kell beolvadniuk., Joguk van saját nyelvhasználathoz, stb stb. Ez csak a múlt század közepén volt szegregáció, ma modern társadalom, ami nem beolvasztani és integrálni akarja a kisebbségeket, hanem a tömbösítéssel biztosítja kisebbségi jogaik maximális kihasználását, ami egy ilyen elmaradott társadalomban, mint Magyarország, elképzelhetetlen.

2011. febr. 2. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!