Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mik a cigány kultúra és...

Mik a cigány kultúra és közösség jellemzői?

Figyelt kérdés

A cigányoknak szokásuk van, hagyományuk van, de nincs kultúrájuk - olvasható az egyik topicban.

Vizsgálva a magyarországi cigányságot

- Cáfolható-e ez az állítás?

- Ha igen, milyen (akár tudományos szempontból is) helytálló tényekkel cáfolható?

2009. aug. 13. 12:16
 1/7 A kérdező kommentje:
Ezt kérdést azért tettem fel, hogy antropológia, néprajz, szociológia, pszichológia és más kapcsolódó területen a témában tájékozott emberek objektíven mutassák be a cigányokat, és nem gyűlöletkeltési szándékkal.
2009. aug. 13. 12:17
 2/7 anonim ***** válasza:
A cigányoknál kultúra nem alakulkhatott ki, mert sosem alkottak egy nemzetet.Kultúrája egy nemzetnek lehet csak, vagy egy olyan népcsoportnak ami huzamosabb ideig egy helyen él.A cigány vándornép, mindig máshol éltek.Szétszóródtak mindenhol európában.
2009. aug. 13. 12:55
 3/7 anonim ***** válasza:
90%

Namost.

Először is nagyon örülök, hogy megnyílt ez a kérdés, és láttam, hogy az előző - rosszindulatú - kérdést levették, aminek szintén örülök.

Remélem, hogy a mostanában - ilyen-olyan formában - felvetődő kérdések a cigánysággal kapcsolatban megnyitnak egy olyan csatornát is, amelyben fellelhetők a valós érdeklődés, a rasszizmustól mentes kíváncsiság nyomai is.

Ez jó lenne.

Azért, mert ahogy látszik, átlagember, aki nem foglalkozott mélységében a cigány kultúrával, nagyon keveset tud a cigány közösségről, a cigány emberekről.

Ha tájékozottabbak lennénk, nem tudna megtéveszteni minket a média, amikor a cigánysággal kapcsolatban általánosít - egyébként ez más téren is így van, pl gazdaság, történelem stb - gyakran rossz irányba, a nézettség miatt.

Ez hasznos lenne az egész társadalom számára.

Én néprajz szakon végeztem, és folytattam romológiai kutatásokat is. Ha valakit érdekel a téma, és remélem, minél többen lesznek, tudok segíteni abban, hogy az ismereteket hogyan lehet megszerezni, pár kulturális tényt tudok mondani, de mivel a téma szerteágazó, ezért hosszabb időbe telik, mire az ember nem csak felületes infót szerez.

Egy kis ízelítő:

A cigányság -egész Európába- az indiai Punjab/Panjab tartományból indult el. Innen származnak. Szinte minden európai országban élnek, bár a hosszú idő alatt kultúrájuk sokat változott. A lehetőségeiket mindig az adott ország törvényei határozták meg, és mivel vándorló népcsoportról van szó, nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem telepedtek le egy bizonyos helyen. Ezért emlegetik őket Magyarországon "vándorcigányok"-nak. Több európai országban pl Franciaország Anglia, élnek ma is vándorló csoportok. Magyarországon a XX.században kezdtek a cigánysággal foglalkozni kutatások szintjén. A falvakban letelepedett

"muzsikus" cigányokat romungro-nak hívják, ők átvették a magyar nyelvet, a cigány nyelvet (lovari, beas) már nem beszélik....(folyt email)

A keresztelőkor, esküvőkor még a legszegényebb réteg is kimondottan igyekszik fényűző rendezvényeket szervezni a rendelkezésre álló eszközeikkel. Ugyanez áll a temetések alkalmával is. Temetésen - pomana- az italukból egy kortyot ivás előtt a földre öntenek és nem mondják, hogy egészségedre, mert a halott egészségére isznak....(folyt email)

A család fogalma nem korlátozódik 3-4 főre. A cigány családok nagycsaládokban élnek, ami nem kizárólag azt jelenti, hogy sok a gyerek, hanem azt, hogy a nagyszülők, a szülők testvérei, sőt van, hogy azoknak a szülei is együtt élnek egy házban. Ezért látunk az utcákon vonuló 10-20 fős társaságokat, amikor azt mondják: na itt az egész utca az valójában egy család...(folyt email)

A tyúkos káposzta receptje...(folyt email)

EMAIL CÍM: CIGANYKULTURA1234@GMAIL.COM

Egyébként saját érdeklődés kielégítésére ajánlom még

Bódi Zsuzsanna

Daróczi Ágnes

Szuhai Péter

Choli Daróczi József

Lakatos Menyhért

munkáit.

(Bocsánat a hosszúságért. Köszönöm, hogy végigolvastad!)

2009. aug. 13. 12:56
 4/7 anonim ***** válasza:

Kedves 12:55

a kultúra fogalma sokféleképpen meghatározható, lásd Clifford Geertz munkáját, de alapvetően egy népcsoport szokásait, viselkedésmintáit, művészi tevékenységének rá jellemző részleteit tartalmazza.

Mindenhol, és minden népcsoportnál van kultúra. Ennek elemei a szokások, és hagyományok.

Az, hogy a cigányság vándorló életmódot folytatott, az nem jelenti, hogy nincs kultúrájuk. Van. Sőt, mivel vándorló életmódot folytattak, ez igen színes és változatos.

Ez nem vélemény, ez tudományos tény.

Nem bosszantásból, tényleg.

2009. aug. 13. 13:01
 5/7 anonim ***** válasza:
12.56-osnak: Szívesen olvastam volna a folytatásokat is, de persze érthető, hogy nem ide írtad le az egészet. Köszönöm.
2009. aug. 13. 13:34
 6/7 anonim ***** válasza:

A kultúra szó tényleg sokféleképpen értelmezhető...legtöbben ma a műveltséget és a békés együttélést értik rajta, ezért lehetséges,hogy (mivel ezek a kifejeézek távol állnak a cigányságtól), úgy gondolják, nincs kultúrájuk. Eredetileg a kultúra egy adott népcsoport közös szokásait,hagyományaikat jelentette, ezért létezik vagy létezett cigánykultúra. Ebbe tartozott bele a mindenki által jól ismert cigányzene és cigánytánc, valamint a vándorcirkusz,a kosárfonás, és még néhány hagyományos cigánymesterség. Sajnos a lopás is már régóta összefonódik a nevükkel, ami szerintem nem véletlen. Mivel a cigányok már régen is szerettek dorbézolni,vígadni,így valószínű,hogy hamar felélték a mesterségeikkel és a mutatványozással keresett pénzt, ezért kényszerültek lopásra.

Sajnos a mai cigányok közül nagyon, nagyon kevesen őrzik a saját hagyományaikat. Megmaradt néhány muzsikus cigány, és javasasszony, de a többségük ma már a mindenki által jól ismert igénytelen életet éli, és hagyományaikból csak a lopás maradt fenn sajnálatos módon. Én örülnék neki, ha belekezdenének a hagyományőrzésbe, ugyanis a cigányhagyományoknak is megvan a maga varázsa, ugyanúgy, mint bármely népcsoportnak. Világéletemben tiszteltem azokat a cigányokat, akik megtartották hagyományaikat és a pénzt azzal keresik segélyek és gyermekszülés helyett. Gondolok itt a muzsikusokra, a cigány táncosokra, akikkel (ha ritkán is) lehet még találkozni manapság.

Remélem, segítettem!

egy antropológia szakos lány

2009. aug. 13. 15:28
 7/7 Zenon ***** válasza:

Magyar kultúrát ismerek,cigány kultúráról még nem hallottam!

A bűnözés és dorbézolás nekem nem meríti ki a kultúra fogalmát.Sajnálom,tudom,hülye rasszista vagyok!Vállalom! :)

2010. jan. 15. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!