Miért nem tudom rendesen magam kifejezni?
Van egy haverom,akivel el lehet beszélgetni erről-arról.De ha én mesélek neki egy érdekes történetről,akkor legalább vagy 100x el kell neki ismételnem,amit mondtam,de mindig máshogy,mert nem érti hogy miről beszélek.Röviden:nem tudom magam kifejezni.
Ezt én is beláttam,ezért elkezdtem olvasni.Eddig még csak 15 könyvet olvastam ki,de azok is ilyen pergő nyelvezetűek voltak.Voltak benne idegen szavak,rájuk kerestem neten,mit jelentenek,egész jó kis dialógok,meg minden.De még most is ahogy eldumálok haverral(egyébként ezt más is mondta már,nem csak ő,hogy fejlesszem a nyelvezetemet),mindig van olyan mondatom,amiből egy lényeges szó hiányzik,és egyszerűen nem tudom belefűzni a mondandómba.
Na mit tanácsoltok?
Velem volt hasonló. :) Kiskoromtól kezdve sokat olvastam, aztán a gimi utolsó két évében nem volt rá időm, a barátaimmal ritkán találkoztam, nem sokat beszélgettem emberekkel és a szókincsem teljesen eltűnt. A mondataim hülyén hangzottak és nagy igyekezetemben próbáltam mégis jó hosszú, barokk körmondatokat összehozni (nem Joey-sat :) ), de méginkább összezavarodtam és utólag meg kellett magyaráznom minden félmondatot, hogy mire is utaltam vele.
Aztán a kedvesem azt tanácsolta, hogy kezdjek el tovább olvasgatni mindenfélét, ráérősen, szép lassan,nem kell lóhalálában és bár most is észreveszem néha, hogy nem fejem ki magam egyértelműen, vagy nem elég okosan és akkor megpróbálom fejben rendbetenni a dolgokat egy kis szocializálódással. :)
Az én tanácsom az a számodra, h próbálj sokat olvasni(nem csak irodalmat, kötelező olvasmányokat, hanem olyanokat is, amik az érdeklődési körödbe tartoznak), mint ahogyan mások is írták, 1 családtagoddal, vagy éppen a tükör előtt állva próbálj eljátszani 1 dialógust, mintha a haverodnak mesélnéd el a storyt, így a partnered közli veled, h esetleg mi volt a probléma ezt ki tod javítani, és legközelebb még jobban fog menni a társalgás:) A legfontosabb dolog az, h amikor beszélsz, ne kapkodj, ne hadarj! Szépen, tagoltan, mimikával fejezd ki magadat! A helyesírásod kiváló:) Sok sikert kívánok!!!! :)
Egy magyarból emelt szintű érettségit tett lány:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!