Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A 19. században miért voltak...

A 19. században miért voltak olyan népszerűek a post mortemek?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy a fényképek legrégebbi fajtáján, a dagerrotípián az emberek lefényképeztették magukat a halott családtagjukkal, vagy csak simán a halott volt lefényképezve, és a kép díszes keretbe foglalva.

Google-ben nagyon sok ilyet látni, ha beírjátok.

Akkoriban az emberek nem érezték ezt bizarrnak? Hogy van egy fénykép velük, és mondjuk egy halott rokonnal? És ezt nézegették éveken át?

Szerintem manapság én se, meg gondolom ti se bírnátok ilyet csinálni.

#mortem
2012. szept. 20. 21:31
 1/2 anonim ***** válasza:

Régen ez volt a szokás, a temetés kezdetén még nyitva volt legtöbb esetben a koporsó teteje, és a családtagok így búcsúztak el, meg is örökítették, mint a rokon földi létének utolsó bizonyítékát, vagy nem is tudom, mijét. Szerintem is morbid kicsit, bár azt nem tartom helyesnek, hogy a halál manapság személytelen tabu lett. A régi mondás, miszerint "Szép halált adj nékem, Uram" azt jelentette, hogy minden földi dolgát le tudja zárni még életében, és felosztani a családja között az örökséget, majd elbúcsúzni mindenkitől, a halálos ágyat a pár hónapos csecsemőtől kezdve a legidősebb rokonig mindenki vegye körül. És ez lenne szerintem a természetes, a halál nem tabu, a gyereknek nem kell hazudni, mindig az igazat, de mindig úgy, hogy fel tudja fogni és megértse. Azt nyugodtan lehet mondani, hogy nagymami ezentúl a felhőkről figyel, vagy ilyesmi. De a halál tényéről ne hazudjanak. Temetésre is pár éves gyereket, aki már kicsit is fel tudja fogni, mi történik, nyugodtan el lehet vinni, és nem hazudni neki. Látja, hogy baj van, de így nem fogja tudni mi, és nem fogja tudni, hová tűnt a szeretett nagyszülő pl.

Nagyanyám mesélte, hogy ő még kicsi volt, amikor az édesapja meghalt, konkrétan hétvégente pincérkedett, és kiküldött egy részeget, már nem szolgálta ki. Az megvárta, és fejbeverte, betört a koponyája, egy hétig szenvedett majd meghalt. Nem sokra emlékszik nagyanyám, ő akkor 3 éves volt, de azt megmaradt benne, hogy egy magas, sovány, bekötött fejű férfi ágyánál az anyukája felemelte, és azt mondta neki, hogy nézd meg apádat, most látod utoljára. Ennyi volt mindössze az emléke.

Kicsit elkanyarodtam, de mindegy. Szóval szerintem is bizarr egy kicsit, de a régi világban ez megszokott, természetes volt. 1984-ben apai nagyapám temetéséről is fotósorozatok vannak, én őt nem ismertem, mert később születtem.

2012. szept. 20. 21:46
 2/2 A kérdező kommentje:
Számomra nem tabu a halál, de én képtelen lennék még nézni is egy fényképet egy olyan halottról, akit talán ismertem is, nemhogy fotózkodni vele.
2012. szept. 20. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!