Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha valakit úgy hívnak, hogy...

Ha valakit úgy hívnak, hogy pl. Kis Józsefné Nagy Mária, az hogy tölt ki egy hivatalos papírt, ha külön van vezetéknév meg keresztnév mező?

Figyelt kérdés
Tehát ha külön van, hogy Vezetéknév: Keresztnév: akkor beírja az elsőbe, hogy Kis Nagy, a másodikba meg hogy Józsefné Mária? Vagy az elsőbe, hogy Kis Józsefné Nagy, és a másodikba, hogy Mária? Mert sok helyen vannak így a mezők.

2012. aug. 27. 02:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
72%
Na ez egy jó kérdés! Kiváncsi vagyok a válaszokra :)
2012. aug. 27. 03:27
 2/11 anonim ***** válasza:
13%
úgy tudom ilyenkor leánykor nevet értik tehát az kell irni.
2012. aug. 27. 03:41
 3/11 Nanamia ***** válasza:
De van ahol a leánykori nevet külön kérik.
2012. aug. 27. 06:54
 4/11 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem ebben az esetben minden, ami a Mária előtt áll, az vezetéknév. Más kérdés, hogy egy űrlapon van-e ennyi karakternek hely egyáltalán.
2012. aug. 27. 07:11
 5/11 anonim ***** válasza:
10%

Tudomásom szerint abban a formában, ahogyan érted, nem lehet nevet használni.

Lehet:

- Kis Józsefné

- Nagy Mária

- Kisné Nagy Mária

- Kis Mária

- Nagy Mária

Ezen kívül ma már minden hivatalos nyomtatványon kérik: a születéskori nevet is, tehát abból egyértelműen kiderül, hogy melyik a felvett név, és hogyan hívták, amikor megszületett.

2012. aug. 27. 07:33
 6/11 anonim ***** válasza:
74%

"Talán jobban követhető, ha egy példán levezetve tekintjük át a lehetőséget. Nézzük meg, hogy Kiss Gizella és Szabó István a házasságkötés után milyen nevek közül választhat.

A feleség a házasságkötés után választása szerint:

kizárólag a maga teljes nevét viseli (Kiss Gizella),

a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással (Szabó Istvánné),

a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Szabó Istvánné Kiss Gizella),

a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja (Szabóné Kiss Gizella), vagy

a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Szabó Gizella)."

Forrás: [link]

2012. aug. 27. 08:43
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez már csak azért is biztos, mert édesanyám is így használja a nevét hivatalosan.

Ő a vezetéknévhez azt szokta írni, hogy "Kis Józsefné Nagy", keresztnévhez azt, hogy "Mária". Ugyanis az az egy a keresztneve, minden más vezetéknévnek számít.

2012. aug. 27. 08:45
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszi! És édesanyádnak ezt így mindenhol elfogadták?
2012. aug. 27. 16:19
 9/11 anonim ***** válasza:
0%

5-ös vagyok!

Ugyanazokat a variációkat írtam, mint a 6-os, tehát ketten állítjuk ugyanazt.

Hogy engem milyen szépen le tudtatok pontozni, öröm nézni! Most boldogok vagytok????

Pedig azt mondom ennek ellnére, hogy nekem, nekünk van igazunk!

2012. aug. 27. 19:41
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

5-ös és 9-es: nem ugyanazt írtuk. Ha figyelmesen elolvasod, az általam bemásolt anyagban szerepel ez:

"a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Szabó Istvánné Kiss Gizella), "

Tehát pont ellentétes dolgot írtunk.

2012. aug. 27. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!