Ha valakit úgy hívnak, hogy pl. Kis Józsefné Nagy Mária, az hogy tölt ki egy hivatalos papírt, ha külön van vezetéknév meg keresztnév mező?
Tudomásom szerint abban a formában, ahogyan érted, nem lehet nevet használni.
Lehet:
- Kis Józsefné
- Nagy Mária
- Kisné Nagy Mária
- Kis Mária
- Nagy Mária
Ezen kívül ma már minden hivatalos nyomtatványon kérik: a születéskori nevet is, tehát abból egyértelműen kiderül, hogy melyik a felvett név, és hogyan hívták, amikor megszületett.
"Talán jobban követhető, ha egy példán levezetve tekintjük át a lehetőséget. Nézzük meg, hogy Kiss Gizella és Szabó István a házasságkötés után milyen nevek közül választhat.
A feleség a házasságkötés után választása szerint:
kizárólag a maga teljes nevét viseli (Kiss Gizella),
a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással (Szabó Istvánné),
a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Szabó Istvánné Kiss Gizella),
a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja (Szabóné Kiss Gizella), vagy
a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Szabó Gizella)."
Forrás: [link]
Ez már csak azért is biztos, mert édesanyám is így használja a nevét hivatalosan.
Ő a vezetéknévhez azt szokta írni, hogy "Kis Józsefné Nagy", keresztnévhez azt, hogy "Mária". Ugyanis az az egy a keresztneve, minden más vezetéknévnek számít.
5-ös vagyok!
Ugyanazokat a variációkat írtam, mint a 6-os, tehát ketten állítjuk ugyanazt.
Hogy engem milyen szépen le tudtatok pontozni, öröm nézni! Most boldogok vagytok????
Pedig azt mondom ennek ellnére, hogy nekem, nekünk van igazunk!
5-ös és 9-es: nem ugyanazt írtuk. Ha figyelmesen elolvasod, az általam bemásolt anyagban szerepel ez:
"a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Szabó Istvánné Kiss Gizella), "
Tehát pont ellentétes dolgot írtunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!