Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A zsidókat véletlenül utálják...

A zsidókat véletlenül utálják évezredek óta?

Figyelt kérdés
2012. júl. 13. 20:28
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
45%
Nem véletlenül.. Meg van az oka..Olvass egy kicsit utána..
2012. júl. 13. 20:53
 2/18 2xSü ***** válasza:
79%
A dolognak történelmi okai vannak, kölcsönhatások révén jött létre ez a helyzet, amiben elsősorban nem a zsidók a hibásak, bár ők sem ártatlanok a kérdésben. Pl. régen volt, hogy egy zsidónak nem lehetett földje. Kénytelen volt más kereseti lehetőség után nézni. Ők a kereskedelmet választották. (Míg pl. a cigányok a kisebb könnyűipari szakmákat.) Most meg csodálkozunk, hogy a gazdasági fejesek között túlreprezentáltak? Hát mi kényszerítettük őket arra, hogy ebből éljenek. Márpedig ha valaki zsidó, akkor akár csak tudat alatt is a másik zsidót fogja előnyben részesíteni az üzleti életben, neki fog segíteni, stb… Teljesen természetes dolog. (Persze lehet ezt etikusan és etikátlanul is csinálni, márpedig ez utóbbira is van azért nem kevés példa. Ezért mondom, hogy ők sem ártatlanok, de mi indukáltuk végül is ezt az egész szembenállást.)
2012. júl. 13. 21:02
 3/18 2xSü ***** válasza:
64%

Nem szívatunk. De gondolj bele. Adott egy nemzetiség. Abban a korban a föld volt a megélhetés egyetlen forrása – megjegyzem ma is, csak ma túl távoli sok embernek –, így aki a földjét megművelte, az megélt. Egy olyan törvény, mely szerint egy zsidónak nem lehet földje, az azt jelentette, hogy nem tudott önmagában megélni. Mit csinálhatott az ember ilyenkor? Megpróbál máshogy megélni. Kereskedelemből, apró-cseprő tennivalókból. A zsidók leginkább ez utóbbit választották. Miből áll a kereskedelemből való megélés? Veszel valamit olcsón és eladod drágábban. A parasztember sem volt hülye, látta ő mi fán terem a diófa. Elment a kereskedőhöz, beszerezte azt, amit máshogy nem tudott előállítani, de megvettette a zsidót, hiszen az a mások által előállított javakból él meg, nem maga hozza létre az életben maradáshoz szükséges dolgokat (főleg az ennivalót).

Tehát egy ilyen törvénynek az lett a következménye, hogy az emberek lenézték a zsidókat, a zsidók ennek tudatában voltak, és kívülállónak érezték magukat. Itt Magyarországon a magyarokra úgy tekintettek, mint idegenekre. A közösségük zárt maradt és ahol tudták, segítették egymást. Nagyon jó kapcsolatrendszerük alakult ki így nem is voltak nagyon rászorulva ilyen téren a kvázi asszimilálódásra. A kereskedelemből – akármennyire is kényszerként indult – végül jól meggazdagodtak sokan. (Sokan meg nem, ők megmaradtak sarki fűszeresnek.) Szerintem érthető, hogyan vezetett ez az egyetlen törvény a jelenlegi helyzethez. (Meg persze más tényezők is voltak. Pl. vallási tényezők. Azért ugye ne felejtsük el, hogy a zsidók miatt feszítették meg Krisztust. A kora középkorban pl. ez volt az egyik kirekesztő tényező.)

Mi van, ha a zsidóknak is lehetett volna földje? Idegennék tekintették volna továbbra is őket, de egyenrangúnak. Sokkal könnyebben asszimilálódtak volna néhány tekintetben, mint ahogy a ma itt élő svábok, szlovákok, románok, szászok, akik ma már sokszor nem is tudják, hogy ők valójában valamilyen más nemzetiségből lettek magyarok. Meglehet ilyen vagyok én is, te is, csak már nem tudunk róla. Persze magyarnak lenni nem származás, hanem szív kérdése, így rendben is van ez így. Szóval a zsidók is könnyebben asszimilálódtak volna, ide tartozónak érezték volna magukat.

Gondolj bele. Aki a földjéből él meg, az ragaszkodik hozzá, hiszen nem lehet csak úgy máshol földhöz jutni. Pont ezért nem is nagyon volt vándorlás a régi időben, a legtöbb ember abban a faluban halt meg, ahol megszületett. De ha nincs földed? Akkor bármikor átmehetsz egy másik faluba, akár egy másik országba is. Hiszen minden, ami a megélhetésedhez kell, az mozdítható, áthelyezhető. Ez is hozzájárul, hogy valakiben nem alakul ki a hovatartozás érzése, hogy nincs hazája. Márpedig akinek nincs igazán hazája, az sokszor nem éppen pozitív irányba fejlődik.

Persze ma már máshogy élünk. Meg is látszik a kultúránkon, a boldogulásunkon. Ugyanúgy idegennek érezzük magunkat, csakhogy mi nem nemzetként. Úgy érezzük magunkat idegenként, hogy a saját országunkban élünk. Hiszen nem mással szemben vagyunk idegenek, hanem a saját életünkkel szemben. Ma már a zsidó is csak egy „mez”, puszta szokás. A ma itt élő zsidók jó része már nem gyakorolja a vallását, a szokásait, mint ahogy mi sem igazán gyakoroljuk a saját vallásunkat, és a szokásaink is globalizálódtak. Sajnos lassan az a helyzet, hogy igazából zsidó, magyar, német, olasz, francia között szinte nincs valódi különbség, csak egy szó, meg a hétköznapi életben pár formális különbség maradt meg (nyelv, meg esetleg a kultúrából az ételek).

2012. júl. 14. 00:24
 4/18 anonim ***** válasza:
A legtöbb művelt, intelligens és tiszta lelkű ember negéli azon a korszakot, amelyet a politológiából "hasznos idiotizmus"-ként ismerünk..
2012. júl. 14. 11:12
 5/18 anonim ***** válasza:
* megéli
2012. júl. 14. 11:12
 6/18 anonim ***** válasza:
40%
Az utálkozást, gyűlölködést a zsidók kezdték még a biblikus időkben, amikor kiközösítették a keresztényeket. Aztán fordult a kocka, és a keresztény országok eltiltották a zsidókat a földműveléstől és a kézművességtől is, csak a kereskedelem, pénzváltás maradt nekik, a többit pedig már ismerjük.
2012. júl. 14. 18:54
 7/18 anonim ***** válasza:
41%
ígyvan, elég csak beleolvasni a zsidók tanításaiba, mondjuk a Tórába. Külön fajként nevezik magukat, a nemzsidókat pedig az állatok szintjére teszik. Egyébként mai napig, tehát modern zsidó tanulmányok is azt írják, hogy ők külön faj, intelligensebb ,felsőbbrendű stbstbstb.. Izraelben is ugye büntetlenül meg lehet öletni bárkit, ki nem zsidó...ugyan azt csinálják, mint anno a nácik (vagy még durvábban), csak őket nem szabad utálni, mert az csúnya antiszemitizmus lenne.
2012. júl. 14. 20:00
 8/18 2xSü ***** válasza:
46%

#7: A saját nézőpontjukból teljesen érthető, hogy nem fogadtál el Jézust, hogy a kereszténységet istenkárolmásnak tartották és aki ezt követte, azt kiközösítették. Ehhez képes a keresztények a nagy „Isten mindenkit szeret” és „ha megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel” elvvel szépen bosszút álltak rajtuk. Egy zsidótól elvárható, hogy a törvény korában éljen. A gond az, hogy a középkori és mai keresztények is abban élnek, pedig hitük szerint nem abban kellene.

#8: A Tórában? Szerintem te a Talmudra gondolsz. Esetleg van nálad egy hiteles fordítás a Talmudról? Mert tudtommal magyarul nincs hiteles Talmud fordítás. Van egy erősen antiszemita célzatú írás, egy nyíltan antiszemita embertől, de az még csak nem is fordítás. Én anno megpróbáltam tisztán látni ebben a kérdésben – engem is megfogott a téma –, megpróbáltam objektív képet kialakítani, de nehéz tisztán látni a kérdésben. Az viszont biztos, hogy nincs magyar Talmud fordítás.

De nem akarok parttalan vitát nyitni ebben a témában, egy pillanatra fogadjuk el, hogy a Talmud valóban tartalmaz a mi etikai értékrendünkkel ellentétes dolgokat. (Megjegyzem pl. a Biblia is, de most tegyünk fel egy olyan tézist, hogy a Biblia nem olyan nagy mértékben tartalmaz ilyeneket.) Csakhogy a mai zsidóság jó része – és már pár száz éve így van – nem beszél héberül, nem ismeri a Talmudot, nem tartja meg még a Tórában leírt törvényeket sem. Biztos, hogy vannak cionista irányzatok, amelyek valóban okot adnak arra, hogy erős kritikát érdemeljenek, de a cionizmust a zsidósággal összekeverni pont olyan, mint a nácizmust a német és magyar nemzettel.

Igen. Vannak biztosan olyan befolyásos zsidók, akik együttműködnek. (Pl. ha kimennél az USA-ba, lenne egy céged, te is biztos előbb vennél fel egy magyart, nem? Hiszen földi.) Biztos, hogy nem minden esetben etikusak, hogy kihasználnak más embereket, pénzt keresnek akár azon az áron is, hogy a másik ember földönfutóvá válik, vagy akár meghal. De biztos, hogy olyanok is vannak, akik nem zsidó származásúak, mégis ebben a körben vannak. Pl. engem is baromira zavar, hogy kb. hetente olvasok valamelyik honlapon, újságban egy holokauszt megemlékezésről, mert úgy látom vannak körök, akik ebből valamiféle hatalmi, anyagi hasznot akarnak szerezni. De nem azonosítom őket az egész zsidó néppel, még akkor sem, ha történetesen ezek az emberek mind azok.

A magam részéről nem tartom bajnak, ha valós alapokra helyezett sztereotípiákat is figyelembe veszünk. De minden egyes embert a maga személyisége, a tettei alapján KELL megítélni. Nem lehet egy egész nép ellen intézkedéseket tenni. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy lehetnek történelmi okokból nemzetiségi jellegű problémák, amelyeknél a megoldásnak is tartalmaznia kell a nemzetiségi jelleget, de minden ilyen esetben érzelmektől mentesen, objektíven, hosszútávon pozitív irányban szabad csak hatni.

Szóval lehet beszélgetni a témáról. Sőt lehet viccelődni vele. (Pl. néha én is szoktam mondani erre, vagy arra, hogy „óh, ez is csak egy zsidó ármány”.) De ha ezt a tényleges tetteidre, a tényleges világképedre ülteted át, az elég nagy baj. A zsidók mérsékelten érdekeltek ilyen szempontból mindig is, lévén, hogy magam nem vagyok az, és a környezetemben sem ismerek egyet sem. De pl. van egy cigány barátom. Ő a tipikus kivétel. Nagyon művelt, tehetséges, jóakaratú srác. Persze bizonyos jellemvonásokban azért látni lehet a származását. (Pl. sokat beszél és néha túl hangos) Biztos meglepő, de ő is szokott félig-meddig viccből cigányozni. De azt is tudom, hogy azért elég sok kellemetlensége van a dologból, érik olyan atrocitások, amelyeket nem érdemel meg, bár azért félteni sem kell, általában tudja önmagát képviselni a sztereotípiákkal szemben. Szóval óvatosan az általánosításokkal, mert emberhez méltatlan következményei lehetnek.

De különben is. Miért nem foglalkozunk valami ténylegesen lényeges, fontos dologgal? Megint csak játszunk el a gondolattal, hogy tényleg a zsidók húzzák ki a zsebünkből a pénzt. Tudunk rajta változtatni? Ameddig nem, addig inkább olyan dolgokkal kellene foglalkoznunk, amiben tenni is tudunk valamit. Pl. hogyan váljunk jobb emberré, mit tanuljunk, mit alkossunk, milyen célokat tűzzünk ki magunk elé. Miért nem beszélgetünk arról, hogy mit jelent az, hogy jó, mit jelent az igazság? Mert én úgy látom, hogy sokszor azok zsidóznak, akik képtelenek a saját sorsukat *önhibájukból* jobb irányba hajlítani, és ahelyett, hogy célokat tűznének ki, döntéseket hoznának, hogy beismernék a saját hibáikat és tanulságokat vonnának le belőle, ahelyett másokat okolnak a saját „sorsukért”.

2012. júl. 14. 21:49
 9/18 anonim ***** válasza:
0%

csak az atv elött vegetáló birkák tartják annak...

nem véletlen hogy mindenhol utálják őket ahova csak beteszik a lábukat már több ezer éve,ezen kéne végre elgondolkodni...

nincs a világon mégegy ilyen nép

azért utálják őket mert ők is utálják azt aki nem közéjük tartozik,goyoknak nevezik öket,alsobbrendü fajként tartják számon

ezért semmizték ki öket régen,teljesen jogosan

de ez ugye ma már nem megy mivel ök vannak minden vezetö pozicioban egész europában

beszéltem már zsidokkal többször is,teljesen lerí róluk ez a nézőpont

bár azt hozzá kell tenni hogy vannak köztük normálisak is,akik nem eszerint élnek

2012. júl. 15. 16:36
 10/18 A kérdező kommentje:
Szerintem ravasz,és aljas népek,tisztelet annak a pár kivételnek.....
2012. júl. 15. 18:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!