Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » 1844-ben lett ismét hivatalos...

1844-ben lett ismét hivatalos a magyar nyelv. Előtte meddig nem a magyar volt a hivatalos nyelv? Mettől meddig nem a magyar volt a hivatalos nyelv?

Figyelt kérdés
2012. jún. 19. 16:51
 1/5 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, előtte a latin, majd a német volt hivatalos.
2012. jún. 19. 17:24
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Előtte soha nem volt hivatalos nyelv. A Honfoglalás után, ha bármelyik európai országgal vagy az egyházzal akartak beszélni a magyarok, azt csak latin vagy valamely germán nyelven tudták megtenni. Itthon meg azt beszéltek amit akartak. A királyi udvar az Árpád-korban magyart, az Anjou-korban franciát vagy olaszt, később a Habsburgok alatt németet. A hivatalos ügyek is csak a latin nyelven intézhető dolgokra korlátozódtak - a tudomány, amit gyakorlatilag az egyház gondozott és a diplomácia. A többi nem számított hivatalosnak, vagy felesleges volt törvénybe foglalni egy kötelező nyelvet miatta. Szóval a kérdésre válaszolva 1844-ig egyáltalán nem volt hivatalos nyelv a magyar a Kárpát meedencében, csak utána.
2012. jún. 19. 17:26
 3/5 A kérdező kommentje:
Értem, és köszönöm a válaszokat. :)
2012. jún. 19. 17:50
 4/5 anonim ***** válasza:
A magyar nyelv 1836 óta (az 1836. évi III. törvénycikk alapján) hivatalos nyelv Magyarországon, 1844 óta pedig (az 1844. évi II. törvénycikk alapján) az ország kizárólagos hivatalos nyelve. Wikipédia
2014. máj. 4. 11:38
 5/5 Topor G válasza:

"II. József (...) 1784-ben kiadta hírhedt nyelvrendeletét, amelyben kötelezővé tette a német nyelv használatát minden hivatalos ügyintézés során."

[link]

2019. dec. 1. 08:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!