Mit jelent ez a két idézet?
"Inkább vagyok az ellentmondások embere, mint az előítéleteké"
Rousseau
"A gondolkodás megteremti a világot, majd azt mondja, nem én voltam".
Azt jelenti előítélet helyett ellentmond.
"A gondolkodás megteremti a világot, majd azt mondja, nem én voltam"
Azt jelenti, hogy nem vállal felelőséget a világ.
Hát, tutit nyilván nem tudok mondani, de pár ötlet:)
Rousseau itt szerintem arra gondol, hogy egy ember nem tud egyszerre kétfélét gondolni, a véleményed mindig csak egyfajta lehet, és ezek nem mindig csengenek össze - pl. utálhatod a melegeket és szeretheted a cigányokat egyszerre - ami pedig a mai ideológiákban ellentmondás; ugyanakkor ez még mindig jobb, mintha nem is lenne véleményed, hanem csak előítéleteid emberekről, dolgokról. Egy másik értrelemben viszont az is igaz, hogy Rousseu a felvilágosodás gondolkodójaként nagy hangsúlyt fektetett az emberi jogokra az államon belül, és pl. ez az idézet szövegkörnyezettől függően arra is utalhat, hogy egy kormánynak fontosabb úgy eljárnia, hogy mindig a legjobb döntést hozza, még ha az adott ítéletek pl. ellentmondásban vannak egymással, de nem szabad felületesen ítélkeznie, azaz jobbak az inkonzisztens döntések mint az elhamarkodottak.
"A gondolkodás megteremti a világot, majd azt mondja, nem én voltam".
Hmm, nem tudod véletlen ki mondta, úgy könnyebb lenne talán megfejteni? De valószínűleg arra utal, hogy az ember, ahogy tudományosan gondolkodik a világról azzal megérti a működését, ezáltal a maga számára meg is teremti – mint egy kisgyerek amikor ahogy felnő felépíti, megtanulja magának a világot. Viszont az, hogy érted, még nem jelenti azt, hogy irányíthatod is, az rajtad kívül áll, ezért igazából az elméd nem vállalja a felelősséget azért, amit gondol, vagy amilyennek a világot elképzeli – ez a kettőség az ami az ember személyiségét egyszerre naggyá és esendővé teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!