Kik voltak az úttörők, mit kellett csinálniuk?
A gengszterváltás előtt,a soszor visszasírt "átkosban"a felső tagozatba lépő iskolások lehettek úttörők.Az alsósok voltak a kisdobosok,kék nyakkendőt viseltek,az úttörők pirosat.
Kisebb csoportokba ,őrsökbe tömörültek,aminek nevet is adtak,pl.Mókus őrs.
Mindenféle feladatot csináltak,pl.papírgyűjtés stb.
Voltak úttörőtáborok,mint Csillebérc vagy Zánka.
Ennyire emlékszem zsenge ifjúságom idejéből.
Ja meg az ideológiai fejtágítások,vetélkedők,utóbbiak legfontosabbja a "Ki tud többet a Szovjetunióról?"című.
Mindenki úttörő lett V. osztályban, még az is, akit nem avattak fel. Minden osztály egy raj volt, s az oszlott örsökre. Az örsök már leginkább ismerettségi, baráti alapon mentek. Az iskola összes raja meg alkotott egy csapatot. Egyenruha nem volt, csak a piros úttörőnyakkendő, de csak ünnepeken kellett viselni.
Persze a dolog kortól és helytől függ. A 60-as évek elején még komolyabban vették a dolgokat, a 70-es években meg - amikor én voltam úttőrő - viszont már jóval kevesebb volt a hülyeség. Gondolom méginkább a 80-as években. Meg helytől is függőtt. Budapest volt a legliberálisabb, egyes vidéki iskolákban nagyobb fegyelem volt, velem egyidős békéscsabai haverom mesélte, hogy náluk pl. minden nap piros nyakkendőt kellett viselni.
Én a 80-as években voltam ált. iskolás, nálunk már nem volt több formaságnál. Őrsvezető voltam, mert az osztályfőnök kinevezett mkint jó tanulót, de nem kellett csinálnom semmit. Úttörő már nem lettem, akkor jött a rendszerváltás. Az az igazság, én az ideológiai agymosást nem láttam benne, csak aközös programokat, amik az olvasókönyvben szerepeltek, meg a táborokat stb. és én sajnáltam, hogy kimaradtam ebből.
Az iskolánkban néhány főiskolai hallgató szervezett egy Kék Virág nevű mozgalmat a kisdobos/úttörő programok pótlására, foglalkozásokat tartottak, ide-oda vitték az embereket - szerintem az jó volt. :)
Az elnyomó Kádár-rendszerben minden 10-14 éves gyermek köteles volt ingyen dolgozni heti 10 órát a pártállam részére.
Ez az ingyenes munka általában nehéz fizikai munka volt, leginkább az aszfalt puszta kézzel való feltörését takarta. Innen az ingyenes gyermekrabszolgák úttörő elnevezése.
A nehéz útfeltörő munkát a gyermekrabszolgák állandó dobszó mellett végezték, melyet a kisdobosok szolgáltattak.
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!