Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szeretnék megtudni pár dolgot...

Szeretnék megtudni pár dolgot a vámpírokról (és itt most nem arra gondolok, hogy léteznek-e vagy sem). Bővebben lent. (? )

Figyelt kérdés
Persze utána néztem interneten is, megtudtam néhány dolgot, de vannak még kérdéseim. Pl.: kb. mikor alakult ki a az a hit/tévhit, hogy vámpírok léteznek; hogy a "vámpírságnak" pontosan mi köze volt Vlad Tepes-hez; mely népek hittek komolyabban a vámpírokban stb. Nem tudom, hogy jól választottam-e témát ennek a kérdésnek, 14 évesen ide illőnek találom. (Igen, 14 éves lány vagyok, de előre szeretném leszögezni, hogy nem egy "vámpír-fan" vagyok (és itt most nem akarok senkit megsérteni), csak érdekesnek tartom a témát)

2012. ápr. 22. 11:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Most lehet, hogy hülyeséget fogok mondani, de így látom a dolgokat.

Az emberi belsőségeknek, főleg a szívnek és a vérnek mindig is nagy jelentőséget tulajdonítottak. Például az aztékook élve nyúztak meg embereket, hogy vérükkel táplálják a földet. Foglyok szívét és vérét áldozták a Napistennek. De lényegében ha végignézed a történelmet, mindenhol találsz arra utalást, hogy az emberi vérnek, mint életet adó " lötty"nek, mekkora szerepet adtak, szentnek tekintették. Aztán gondolom ebből nőtte ki magát a vámpír téma. Hogy vannak emberek, akik csak más emberek véréből tudnak táplálkozni, hiszen beléjük száll az ő ereje.

A hagyományos értelemben vett vámpír tulajdonságok pedig egy porfíria nevű betegségől ered. Az érintett ember bőr fényérzékeny, felhólyagosodik a naptól, szeme gyenge, szintén nem bírja a fényt. A fogínye sorvad, ezáltal a fogak hosszabbak, mint átlagosan. Csak ezt pár 100 éve nem tudták.

Vlad Tepes bácsi pedig egy román fejedelem, másnéven Karóbahúzó Vlad. Rengeteg sok kínzást véghez vitt, szinte ebben lelte örömét.

[link]

Meg is tudjjuk, hogy miért van romániai kastélya a vámpíroknak :D

2012. ápr. 22. 11:56
 2/9 rajcziz ***** válasza:
100%

A vámpírhit már ősidők óta része az emberek hitvilágának, különböző formákban persze. A mai formában ismert vámpírokat a 18. század Angliájában "találták ki". Az történt, hogy összeszedték a különböző népek elképzeléseit a vámpírokról és ezeket összegezték.

Vlad Tepesnek semmi köze a vámpírsághoz. Ami történt, a következő: elég kegyetlen úr volt, rengeteg embert húzatott karóba, ezért mindenki vérszomjasnak tartotta. Tepes másik neve Dracula volt (jelentése a Sárkány fia; apját így hívták: "Sárkány Vlad" - tagja volt a Sárkányrendnek). Amikor Bram Stoker forrásokat olvasott Drakula című művéhez, rátalált erre a névre, és felhasználta.

A vámpírokban szinte minden népnél hittek, hol többé, hol kevésbé. Igazából a szláv nemzetekre volt jellemző, ez a fajta vámpír hasonlít leginkább a maira.

2012. ápr. 22. 11:58
 3/9 anonim válasza:
Amúgy meg van egy pszichikai betegség is, ami a vámpírizmushoz köthető. Ez a Renfield-szinróma, amikor a beteg megmagyarázhatatlan vágyat érez a vér és olykor a kannibalizmus iránt (nem szükséges ehhez vámpír-fan legyen). Ez sem újkeletű betegség, de a középkorban még nem tudták "diagnosztizálni", így valószínűleg az ilyen személyek is szörnyeknek minősültek és koronként változó módon végeztek velük.
2012. ápr. 23. 09:06
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat... azt amúgy tudtam, hogy Vlad Tepes egy kegyetlen, Erdélyi uralkodó volt és azt is, hogy honnan jött a neve, csak nem tudtam, hogyan köthető ez a vámpír drakulához.
2012. ápr. 23. 15:50
 5/9 anonim válasza:
Nem erdélyi uralkodó volt! Erdély akkoriban a Magyar Királyság része volt, vajdák kormányozták. Vlad Havasalföld uralkodója volt, Erdélyhez csak annyi köze volt, hogy az apja menekültként élt Segesváron, ezért itt született. Amúgy a későbbiekben is gyakran élvezte Mátyás királyunk vendégszeretetét, a törcsvári kastélyt is megkapta hűbérül.
2012. ápr. 23. 20:29
 6/9 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló! köszönöm, úgy tűnik, félreértettem.
2012. ápr. 26. 14:31
 7/9 anonim válasza:
100%
Semmi gond, csak én erdélyi magyar vagyok s ezért nagyon szokta zavarni a szemem ha összemossák Erdélyt a történelmi Romániával (a Kárpátokon túl). Történelmileg Erdélynek sok köze nincs azokhoz a területekhez, 1918-ig végig magyar vagy osztrák uralom alatt volt.
2012. ápr. 26. 15:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszön szépen, most már biztosan nem fogom összekeverni :)
2012. ápr. 27. 06:24
 9/9 A kérdező kommentje:
*köszönöm
2012. ápr. 27. 06:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!