Írsz, vagy írtál valamikor naplót?
Elég régóta írok, bár voltak kihagyásaim. Még tini koromban inkább az eseményeket írtam le, amik velem történtek. Csupa zagyvaság. :D
Aztán 20 éves koromban abbahagytam. Most 24 évesen újra elkezdtem, de ma már inkább a bennem kavarodó érzéseket, kérdéseket írom ki. Én úgy gondolom, hogy nekem segít. A fejlődésben is. Általában pár nap múlva visszaolvasom, hogy mit írtam, és néha meglepődöm magamon, hogy mi minden zajlódik le bennem.
Ma már ritkábban írok bele, úgy 2-3 hetente. Vagy csak akkor ha előtör belőlem valamiféle érzelmi hullám.
Én főleg kiskoromban írtam naplót. Tele írtam vagy 6-ot. Egyfajta vakációnaplóként kezdtem olyan 7 évesen, ilyen bulis időszakokról írtam, ragasztottam bele faleveleket, meg ilyen cheetos ajándékokat, fényképeket stb.
Aztán már idősebb lettem és komolyabb dolgokról kezdtem el írni, vagyis normális naplót vezettem.
Az elején ilyen 10-20 éves retro füzetekbe írtam, amiket a padláson találtam, aztán meg keménykötésű könyvekbe. A jelenlegi egy fekete bőrkötésű A5-ös könyv.
Személyiségfejlődésben olyan szinten segített, hogy később visszaolvasva már elgondolkodtam, hogy milyen hülyeségeken képes voltam felhúzni magamat. Jó volt stresszlevezetésként is, amit azóta már testedzésre cseréltem, viszont rengeteg olyan dolgot leírtam, amire ma már egyáltalán nem emlékszem, szóval tök jó, hogy így archiválni tudtam az emlékeimet.
20/F
Írok, alsóban volt egy fél év, amikor írtam minden nap, meg még egy félév, amikor olyan havonta-kéthavonta egy-két napig, aztán kb. két éve újrakezdtem. Először csak olyan háromhetente írtam, de most már kétnaponta átlagosan. Egy egyszerű mintás fedelű spirálfüzetbe írok, ebbe nekem valahogy egyszerűbb.
Nekem sokat segít szerintem, mert amúgy olyan vagyok, hogy senkinek sem mondom el a bajaimat, nem akarok senkit fárasztani vele, de a naplónak mindegy. Levezeti a feszültséget is, és el tudok merengeni a dolgokon benne. Meg nagyon jó visszaolvasni. Olyan dolgok is megmaradnak, amit amúgy elfelejtettem volna.
15/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!