Honnan ered a ne légy rest kifejezés?
... de az idegen eredetű és igen régies kifejezés (is), mert a rest az angol nyelvel együtt mi is a latin pihenés jelentésű szót vettük át, aztán volt egy kis jelentés módosulás.
most a rest tényleg lustát jelent a magyar nyelvben
És honnan ered? Régről/régebbről, de még a huszadik század elején is többen használták mint a ne lény lustát. ;-)
ne lédj* mert felszólitás és nem repülő rovar
és ez meg nem kioktatás
Kedves utolsó hozzászóló!
Remélem, hogy 5 év távlatából már rájöttél, hogy mekkora baromságot írtál, magyar nyelvtan elégtelen. Én csak most olvastam, de köszönöm az élményt, nagyon jót röhögtem. A "dj" végződést csak akkor használjuk, ha az ige normál alakban d-re végződik. Pl. ad(ni) / adj. (A lenni ige meg amúgy is egy tök speciális eset, mert a jelen idejű ragozása teljesen eltér a főnévi igenév alakjától.) Gondold végig, a lenni igében hol van d betű. Igen, sehol, vagyis úgy írjuk, ahogy halljuk: legyek, legyél, legyen, legyünk, legyetek, legyenek. ... Lédj, ekkora baromságot. :D A felszólító mód jele a "j". Akkor a te olvasatodban a léd ige mit is jelent?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!