Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ti ismertek burzsujokat?

Ti ismertek burzsujokat?

Figyelt kérdés
Na, nem azokra gondolok akiknek van saját lakásuk meg kocsijuk saját kézben(őket "csak" jómódúaknak nevezném), nem bank kezében, hanem azokra akik ténylegesen azok. 20-30 milliós kocsi, hatalmas lakás(200 milla felett, ha mondjuk fővárost nézzük, akkor hűvösvölgy, rózsadomb ilyesmi helyeken). Ismertek ilyen embert/embereket?
2012. jan. 19. 17:54
 1/6 anonim ***** válasza:
47%

azért nem feltétlenül olyan milliomos az, akinek van egy átlagos lakása meg kocsija.

igen, ismerek ilyen embert párat. egyéb kérdés?

2012. jan. 19. 18:02
 2/6 A kérdező kommentje:
barátkoznak szegényebb emberekkel? vagy milyenek ők? nem tudom elképzelni az életüket. Ha elhívok egy ilyen embert sörözni a kedvenc helyemre ahol 240 forint egy ászok, akkor eljön vajon velem?
2012. jan. 19. 18:16
 3/6 anonim ***** válasza:
8%

Először is jó lenne tisztázni, mi az a "burzsuj" - és hogy lehet az, hogy egy mai fiatal ezt a kifejezést használja bizonyos emberekre/csoportokra. Ez a szó mára már - szerencsére - feledésbe merült; magától értetődő tehát arra gondolni, hogy aki fiatal létére ma is alkalmazza, olyan mikrokörnyezetből származik, amely pontosan körülírható:-)

A "burzsuj" végtelenül primitív és rosszízű - a francia "bourgeois"-ból képzett - orosz szó, amelyet a sztálini érában, az ukrán parasztság halálra éheztetése idején (valamint az előtt és az után is) mindazok megbélyegzésére, majd fizikai megsemmisítéshez vezető kiközösítésére használtak a Szovjetunióban (ill. 1945 után Magyarországon is), akik - akár minimális - személyi tulajdonnal (egy darab földdel, szerény mezőgazdasági felszereléssel, lakóházzal, kisipari tevékenységgel, stb.) rendelkeztek. "Burzsuj"-nak minősülni egyenlő volt a meghurcoltatással, megkínzatással, tulajdonvesztéssel, a családtagok megbélyegzésével - majd a halállal. Ennek a szónak a felbukkanása - ami kontextusban - számomra rémületet keltő.

Ma, Magyarországon, természetesen vannak gazdagok. Döntő részük azoknak a leszármazottja, akik valaha "burzsuj"-nak minősítettek saját munkájukhól élő, törekvő kisembereket. Sok ilyen ember országszerte ismert és megnevezhető. Szerencsére egyet sem ismerek és soha nem kívánnék megismerni.

2012. jan. 19. 18:23
 4/6 anonim ***** válasza:
30%
Itt vagyok. Mire vagy kíváncsi, úgy viccen kívül? És mitől burzsuj az, akinek van százmilliója?
2012. jan. 19. 21:39
 5/6 A kérdező kommentje:
jó, akkor dúsgazdag. a jelleme érdekel.. meg hogy miket eszik/iszik
2012. jan. 19. 21:53
 6/6 anonim ***** válasza:
60%

Először nem nagyon akartam válaszolni, mondom ez vicc, de aztán belegondoltam.. szerintem te tényleg komolyan gondolod ezeket. Mi "dúsgazdagok" (ez viszonyítás kérdése, nem vagyok sztár, de több mint 100 milla van a számlámon, ami neked dúsgazdag, Angelina Jolie meg csak rálegyintene) szóval mi sem vagyunk külôn állatfaj, érted, ez a mit eszik dolog vicces :D ma éppenséggel csak müzlit ettem, meg krumlisalátát sonkával, inni meg coffeinmentes light kóla van, gyakran megyünk étterembe, de gyakran főzök itthon, semmi extra, csak jó minőségű alapanyagokból és az árakat nem nagyon nézem, de akkor se úgy képzeld el, mint egy mozifilmben, nem szokásunk ágyban epret enni pezsgővel, vagy ilyesmi..

A személyiség, az nyilván mindenkinél más, szerteágazó, annak semmi köze a pénzhez. Kocsmába sörözni éppen nem ülnék be veled, egyrészt mert nő vagyok, életemben nem voltam kocsmában, másrészt nem szeretem sem a sört, sem a kávét, mert keserű. A barátaimmal inkább Friday's-szerű helyekre ülünk be, koktélozni, nem azért, hogy felvágjunk mások előtt, hanem mert így esik jól. Nem tudom, mire vagy még kíváncsi, ha kérdezel szivesen mesélek, hátha sikerül eloszlatnom az előítéleteket.

2012. jan. 19. 23:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!