Melyik évtől január elseje az új év?
Csak, mert a Gergely-naptár elfogadásakor, tehát 1582 február 24-én is még 1581 van dátumként, mert akkor még március elseje volt év eleje.
"Datum Tusculi, anno Incarnationis dominicæ MDLXXXI, sexto Kalendas Martii, pontificatus nostri anno X"
>> mert akkor még március elseje volt év eleje.
Tévedésben vagy. Iulius Caesar Kr.e. 46-ban az általa bevezetett juliánus-naptárral együtt jan. 1-ét tette meg az új év első napjává, Addig márc. 15. volt az új év első napja, azaz a consulok hivatalba lépésének napja.
Tévedsz a Gergely-naptárral kapcsolatban is: a Gergely-naptár 1582. október 4-én, csütörtökön lépett életbe oly módon, hogy az azt követő nap október 15., péntek lett, a kettő közötti napok abban az évben kimaradtak.
A fenti ismereteket a Wikipediából szedtem.
A pápai bulla datálását:
Datum Tusculi, anno Incarnationis dominicæ MDLXXXI, sexto Kalendas Martii, pontificatus nostri anno X - a hivatalos angol verzió így fordítja:
Given at Tusculum [now part of Frascati], in the year of the Incarnation of the Lord 1581[in the Easter year style of Florence; i.e. 1582], sixth calends March [February 24th], of our pontificate, year 10.
Valahol itt lehet a magyarázat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!