Mi az hogy újgazdag? Mit jelent a szó? Mitől gazdag, és ÚJgazdag valaki?
Én valahol úgy hallottam hogy gazdagnak hívták azokat akik a őseik,családjuk révén lettek gazdagok.
PL: II.Erzsébet Királynő gazdag,mert a vagyonát az apjától,nagyapjától,őseitől örökölte.Született gazdag.
Vagy Paris Hilton gazdag mert örökölte a vagyonát az apjától.
ÚJ gazdag az aki hirtelen szedte össze magát,és mégis úgy viselkedik mintha arisztokrata lenne.
Ilyenek pl: Beckham
vagy régen azok az új gazdagok akik hirtelen gazdagodtak meg az olaj miatt vagy nyert a lottón milliárdokat..
Gazdag az, akinek sok pénze van, de legalábbis az átlagnál több. Újgazdag az, akinek a szülei még átlagos anyagi körülmények között éltek, ő is úgy nőtt fel, aztán valamilyen módon meggazdagodott.
Általában pejoratív értelemben használják, sok újgazdag ugyanis - talán mert szégyelli, hogy szegény volt - nagyon sznob.
Nem tudom,hogy most kire mondják.
Az újgazdag kifejezés az I.VH. idejében keletkezett.
Az arisztokraták,földbirtokosok,nagy tőkések gazdagok voltak,de már az őseik is azok voltak. A családjuk akár több száz évere is visszavezethető volt.
Az újgazdagok pedig azok voltak,akik nem tartoztak ezekbe a körökbe,de tisztességtelen módon meggazdagodtak. Uzsorával,tisztességtelen üzletekkel, az infláció kihasználásával stb. Sok esetben éppen a tönkre ment arisztokrácia vagyonának megszerzésével.
Őket a valódi "gazdagok" nem fogadták be a társaságba,lenézték őket.
Az újgazdagok, akik hirtelen, gyorsan tettek szert nagy arányú vagyonra. A legfőbb különbség a "régi" gazdagok és az újgazdagok között, hogy az újgazdagok nem az arisztokrata kultúrát hordozzák, hanem azért a társadalmi rétegét, amiből kiváltak. Jellemző, hogy nem tudják hogyan kell viselkedni adott helyzetben, nem tudják hogyan kell jól öltözködni.
És akkor ott van, hogy rosszul rendezik be a házat, sok dolgot vesznek, amit nem kéne stb.
Ez egyfajta pejoratív kifejezés is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!