Mi a különbség a protokoll és az etikett között?
Szerintem: A protokoll egy eljárásrend, a dolgok egymás utániságát, annak szabályait írja le, tulajdonképpen egy forgatókönyv arról, hogyan kell zajlania az adott dolognak. Ez vonatkozhat munkafolyamatokra, de az emberek közötti HIVATALOS érintkezésre is (ha nem barátként találkoznak, hanem valamilyen hivatalos szerepnek megfelelően, pl. politikusok, főnök-beosztott).
Az etikett az emberi udvariassági viselkedési szabályokat rögzíti, azt, ahogyan viselkedni illik egy-egy társadalmon belül, elsősorban MAGÁNEMBERKÉNT (tehát nem hivatalos szerepben).
Szerintem a protokollt megsérteni durvább és látványosabb hiba, az sokszor írásban is rögzített lehet; az etikett inkább erkölcsi kérdés, zömében íratlan szabályok összessége.
Ha pl. katonaként elöljárók előtt elküldöm a főnököm a fenébe, mikor éppen jelentenem kéne neki, akkor azon túl, hogy nem tartottam az etikettet (nem voltam vele udvarias), durván megsértettem a hivatalos protokollt is (jelentés elmulasztása, elöljáró megsértése).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!