Mi a véleményed Petőfiről? Szerinted megérdemli a "Nemzet költője" címet?
Megérdemli.
Olyan romantikus mítosz van körülötte, szabadságharc, Nemzeti Dal stb...
Más kérdés, hogy én nem szeretem a verseit.
Nekem nem a kedvencem, bár van jópár verse, ami tetszik, de nem is tudom.. Mint személy (jó, ez hülyén hangzik, hisz nem ismertem), nekem sose volt "szimpatikus", ahogy pl Kossuth sem.
Viszont ő is egyike azoknak, aki megmutatta, hogy magyarnak lenni nem származás, ősök/felmenők, hanem lélek dolga. :)
Hihetetlenül sok verset írt, rövid élete során.
Nekem tetszenek a versei.
Előttem szólók már mindent elmondtak helyettem. A fogalmazási stílusa annyira nem jön be, de a mentalitása, mondanivalója igen. Bizonyos szempontokból magamra ismertem benne, (valahogy bennem is folyton az a gondolat motoszkál, hogy idő előtt elhalálozok). Sokmindenben egyet is értek vele, egyértelműen rászolgált a titulusra.
Mindezek ellenére azonban van nála nagyobb kedvencem is (pl. József Attila, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes).
ha objektíven nézem a dolgokat, akkor meg, nekem személy szerint nem tetszenek a versei.
pl. amikor a kritika kissé lehúzta a népies egyszerűség miatt, akkor ugyebár megírta a Természet vadvirága c. verset, ami szerintem nem a legjobb válasz a kritikára, a maga kikérem magamnak stílusával.
persze mégiscsak elkezdett erőlködni, a helyzetdalokról váltott a szerelmi lírára, ez sztem kb. egy óvodás hozzáállása, miszerint "kifelé adom, h teszek a kritikára, közben pedig látom, h igaza van". a Csapó Etelke- és Mednyánszky Berta-versek többsége elég erőltetettre sikerült. az első Szendrey Júliához írt versei csöpögnek az önsajnálattól: köztudott, h a lány kezdetben nem adott határozott választ, mire Petőfi ontani kezdte a "ha nem szeretsz, akkor én megölöm magam" verseket...
persze vannak jó versei is, amik tetszenek, de csak néhány, nekem maga P. S. nagyjából behatárolt személyisége sem nagyon tetszik....
persze ettől még nagy költő volt, nagy dolgokat alkotott (szinte minden műfajban nagyokat újított), szóval megérdemli a "Nemzet költője" nevet. más dolog, h lehet, h más is megérdemelné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!