Megvalósulhat valaha a nőuralom?
Mi a témával kapcsolatban a véleményetek? Írnátok nemet és kort?
(Szitkozódásokat nem kérek.)
Hogy megvalósulhate azt nem tudom, de nem lenne jó, nem szeretném
Se férfi se nő uralom ne legyen
Lány vagyok, 18at töltök holnap :)
Az egyik felfogás szerint nem, mert ha esélyegyenlőség van (egyenlő feltételek vonatkoznak mindenkire), akkor a nők hátrányban vannak a férfiakkal szemben a biológiai felépítésük folytán. De még esélyegyenlőség sincs, mert a férfiak diktálják a szabályokat a társadalomban.
Van azonban olyan elképzelés is, hogy a nők indirekt hatalmat gyakorolnak a férfiak felett és már most is nőuralom van, sőt, mindig az volt.
Ez az "indirekt hatalom" elmélete csak egy férfiuralmi taktika a nők lecsendesítésére, vagy a nők sovány önvigasztalása. Én azt mondom, akar a fene titokban, a háttérből irányítani! :D:D:D
Amúgy meg a válaszom a kárdásre az, hogy nem, mert a feministák nem akarnak "férfitaktikákkal" azaz erőszakkal és elnyomással célokat elérni. A feminizmus célja nem a férfiuralom megfordítása, tehát nem az a törekvés, hogy jól bosszút álljunk, és viszont-elnyomjuk a férfiakat. A cél nem a hatalomátvétel, hanem a hatalommegosztás. Egyetértek: ne legyen se nő-, se férfiuralom, a vezetőség (kb.) 50-50 százalékban oszoljon meg a nemek közt.
Hypathia
Ami meg a biológiai különbségeket illeti, már Beauvoir is leírja a Második nemben (1949), hogy a testi erőkülönbség jelentősége egy civilizált társadalomban elvész. Ugyebár manapság nem kell mammutra vadászni, és férfiak is vannak szép számmal, akik nem dolgoznak bányában, és nem is lennének képesek erre. A reproduktív terheket a civilizált társadalom szintén jelentősen csökkenti (menstruációs illetve szülési fájdalom enyhítése, bölcsöde, óvoda és nem mellékesen a gyermekbevelés egyenlő megosztása a szülők közt, stb.)
Hypathia
Köszönöm szépen a hozzászólásokat! Természetesen mindegyik hasznos volt számomra.
Én a nőuralomra szavazok és bízok benne, hogy egyszer eljön az az időszak, amikor leginkább nők lesznek a felsőbb vezetők körében, és egy kicsit a férfiak is kapnak abból az alárendeltségből, ami minket sújtott évszázadokon át.
Az őskorban még matriarchális társadalom volt (nő uralom), ha a tanulmányaimra jól emléxem. De most már a kizárt a h a nőuralom legyen mert a testi képességük (mint pl a 2. VH. alkalmával amikor a nők akartak traktort vezetni és csak annyit értek el h szétrázták a méhüket) nem engedik meg.
(ez nem saját vélemény de azért: 19/f)
Női uralom? Hahaha
Jobb, ha nem is álmodoztok ilyenekről, mert fölösleges.
(Soha nem lesz női uralom. Maximum néhány feminista filmben (de ez is csak a nők álmodozása :) ).)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!