Mit gondoltok erről?
hihetetlenül műveletlennek érzem magam...8.-os vagyok, de így most kapásból nem tudom megmondani mikor volt és miért a francia forradalom, például.
meg néztem egy csomó II. világháborús filmet, és nem is tudtam miről van szó.. rájöttem hogy elkezdek mindenről tanulni, mert hihetetlenül érdekel a világ, és olyan jó tudni, hogy mi van, vagy hogy ki mit festett, stb. vezetnék egy füzetet amiben ezekről mind lenne 1-2 oldal a legfőbb információkról:
-országok kultúrája (táncok, nevezetességek, nagyvárosok, "hungarikumok", stb. jó sok országnak)
-történelem (teremtés, őskor, honfoglalás, törökök-magyarok, fr.forradalom, magyar forradalom, szovjet uradalom Mo-n, I.-II. világáhború)
-zene (Queen, Beatles, Edith Piaf, stb. sok műfaj hírességei)
-irodalom (Austentől Rowlingig, tehát itt is sok könyv)
-festészet a leghíresebb festmények)
-divat (híres márkák történetei)
-filmek
-internet
-telefon története
-politika
-pénzügy
-iskolák (egyetemek, főiskolák, gimnáziumok itthon, híresek külföldön)
-állások amik érdekelnek leírva hjogy milyen végzettség kell, stb
-vallások
-nem egészségtelen dolgok
-egészség
-írok
-költők
-zeneszerzők
-feltalálók
-díjak (Nobel-, Oscar...)
-festők
-Biblia
-női dolgok (peteérési ciklusok, stb)
-méretek (melltartó méret mérése például)
-híres boltok történetei
-táncok
-színművek
-televízió
-rádió
-törvények
-ételek
-szokások bizonyos korokban (ókor, reneszánsz, stb.)
és valamennyire a tankönyveket okolom tudatlanságom miatt, mert leírják hogy mikortól meddig volt meg hogy mit csináltak de azt nem hogy MIÉRT, és ha a tanárt is megkérdezem,nem tud rendesen válaszolni.. és én nem úgy írnám le pl a II.világháborút mint a törikönyvben hanem egyszerűen érthetően: Hitler mindent magának akart. utálta a zsidókat ezért mindegyiket meg akarta ölni. sok országot megtámadott hogy a "sajátja" legyen. majd elveszítette valóságérzetét és öngyilkos lett..
igaz idén fogunk sokmindent tanulni amire " vágyom" ...
Hogy mit gondolok róla? Azt hogy igazad van (:
Én 11.-es leszek, és én is hihetetlen tudatlannak érzem magam néha. Furcsa, hogy az ember mennyire a saját kis világában él és lesz*rja azt hogy mi történik például az országán, vagy esetleg a közvetlen környezetén kívül, meg hogy micsoda dolgokon akadunk fent, és érezzük azt, hogy összenyom a világ, mikor máshol mások sokkal nagyobb szerencsétlenségben élnek.
Az ember a suliban csak magolja a dolgokat, szerintem egyszerre túl sok a követelmény, így csak gyorsan bevágja, aztán másnap már el is felejti az egészet. Szomorú.
hm 20 éves vagyok és most kapásból nem tudom a francia forradalmat, meg hogy miért volt, meg hogy melyik tánc honnan ered.. stb. szerintem én is műveletlen vagyok. minden esetre nem mind1 hogy 8. osztályosan nem tudod, vagy mint én.. középsuliban úgy is elmondják normál esetben rendesen, meg megtanulod, lesz időd rá. meg nem igaz, azért a könyvben is benne van. legalább is, amit én tanultam, tök érthető (lett volna, ha 20x elolvasom). Amúgy nekem rettentő jó tanárom volt, mindent logikusan elmagyarázott (nem tudom visszamondani, ne kérd.) szóval tanártól is függ, de a diáktól is.. :)
és, hát ha gondolod, vezess füzetet, bár szerintem nagyjából az a kellemes, ha ezek már a fejedben vannak, mint általános műveltség. de nyilván valahol el kell kezdeni:)
Röviden csak azt gondolom, hogy: Hajrá! :)
Ha érdekelnek a felsorolt dolgok, akkor szerintem játszva lehet tanulni, van amikor én is órákat töltök különféle netes cikkek olvasgatásával (Wikipédia stb.), linkekről linkekre ugrom, a végén már azt sem tudom, hogyan jutottam el Platóntól a tarajos sülig. :)
Habár én már túl vagyok az érettségin, a tanulás mint teher most nem nyom - azért ez is szempont.
Az oktatás szerintem is a béka valaga alatt van, pedagógus szüleim sem gondolják másképp. Példának felhozva elég jó matektanáraim voltak, de a sok száraz feladat magoldása közben mindig is szenvedtem a tantárgytól. Miután elkezdtem hobbi szinten komputer-játékokat írni, egyszeriben megjött kedvem a matematikához is - és akkor hasznosítottam mindazt amiről korábban azt hittem, hogy "na ez tutira nem lesz része ez életemnek". :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!