Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Kínában jelenleg milyen...

Kínában jelenleg milyen évszámot írnak?

Figyelt kérdés
2011. júl. 26. 20:26
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem tudok róla, hogy ott más lenne az év. o.O

Az tudom, hogy a zsidóknál 5771. van. :)

2011. júl. 26. 20:40
 2/8 anonim ***** válasza:
7%

akor a zsidók kicsit előrébb tartanak mint mi o.O de hát az csak pár ezer év..xd

Justin *-* :$$ :P <3

2011. júl. 26. 23:48
 3/8 anonim ***** válasza:
52%
Mert mi Jézustól számítjuk az időt, ők a Föld teremtése óta. ;)
2011. júl. 27. 06:31
 4/8 tizes válasza:
37%
Ebből látszik hogy nem lessz 2012 világvége. Mert a zsidók már jóval meghaladták :):) kihaltak ? -nem :)
2011. júl. 27. 09:13
 5/8 anonim ***** válasza:
9%
amúgy bocsi ,azt a justin-t nem ide akartam írni :P jah és amúgy mielőtt bárki rosszra gondolna,nem,nem vagyok szerelmes justin bíbörbe xddd
2011. júl. 27. 13:52
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöma válaszokat,igaz nem derült ki belőle,amit meg akartam tudni,de legalább tudom,hogy a zsidók milyen évszámot írnak.:) És az iszlámok?
2011. júl. 27. 17:10
 7/8 anonim ***** válasza:

[link]

Na itt egy kicsit lejjebb kell görgetni, és minden naptár szerint részletesen elmondja, milyen évet is írunk. Feltéve, hogy megbízható oldal.

Google a barátod, Wiki a barátnőd. :)

2012. aug. 13. 00:15
 8/8 minimals.tb válasza:
, ha a Gergely-naptár szerint számítjuk az időt. A mohamedánok számára azonban az új esztendő kezdete muharram hónap első napja, s ez a mi időszámításunk szerint az év 365 (illetve 366) napja közül bármelyikre eshet, hiszen a mohamedán esztendő legalább 10 nappal rövidebb a miénknél. Miután az iszlám időszámítás, a hidzsra, Mohamed mekkai kivonulásával kezdődik (erre Kr. u. 622 júliusában került sor), így jelenleg a mohamedán világban az 1424. esztendőt írják. Meg kell jegyezni azonban, hogy mindez elsősorban az arab világban érvényes. Más, nem arab nyelvű iszlám országokban (pl. Iránban, Afganisztánban, Törökországban stb.) a lunáris hidzsra helyett a szoláris hidzsrát használják, amely 365 (ill. 366) napig tartó években méri az idő múlását, s az új esztendő napja egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség (március 20. vagy 21.) napjával. A zsidó újév tisri hónap első napja. Ez azonban a Gergely-naptár szerint szeptember 6-a és október 5-e között bármely nap lehet, ha az hétfő, kedd, csütörtök, illetve szombat. Idén a zsidó időszámítás szerint 5763-at írunk. A természeti népek évkezdő napja általában valamilyen fontos természeti eseményhez kötődött. Már az ókori Egyiptomban is a Nílus áradása volt a meghatározó, de ezt összekapcsolták a Szóthisz (Sirius) csillag heliakus felkelésének időpontjával (július 19.), így ez a nap lett az új esztendő kezdete. Az óceániai szigetvilág lakói számára az új év a palolo férgek tömeges megjelenéséhez kapcsolódik. Olykor társadalmi megegyezés alapján módosult az év kezdete. A nagy francia forradalom idején teljesen átalakították az időszámítást is és az év kezdőnapjának vendémaire hónap első napját választották, amely történetesen az őszi napéjegyenlőség napja is volt 1792. szeptember 22-én. Ez a nap lett a forradalmi naptár első napja is egyben. A szóban forgó naptár 1806. január 1-ig volt használatban, amikor is Napóleon „kérésére” a szenátus visszaállította a Gergely-naptárt. (lt)
2015. febr. 21. 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!