Mit gondoltok arról, hogy a stílus maga az ember?
Hülyeség. Lehet akár egészen meghatározó szerepe is, de akkor se fed le mindent. Én pl. alapvetően metalos vagyok, de ugyanígy szeretem a klasszikus zenét, valamint számos reggae és hip-hop számot éppúgy, ahogy a régi slágereket is. Nagy néha még egy-két pop számot is tudok értékelni, bár tény, hogy ez a legritkább.
Most akkor ez én vagyok?
Nem teljesen, mert emellett pl. érdekel a technika és a számítógépek, de mégsem annyira, hogy vérbeli monitorfejű legyek. Sok nyelven beszélek, de nem vagyok nyelvész. Stb...
Szóval szerintem a legtöbben ugyanígy, többféle stílust ötvöznek, plusz még jó adag teljesen egyéni dolgot is fonnak a személyiségükbe. Maximum akkor lehet igaz tehát ez a tétel, ha valakinek az _egyéni_ stílusáról beszélünk, ami viszont ugye soha nem lehet teljesen azonos senki máséval, max. csak nagymértékben hasonló.
A stílus meghatározza az első benyomást, illetve a személyiségnek egy alapvető, - de nem kizárólagos! - összetevője.
Én úgy érzem, sokan lekicsinylik a jelentőségét (tinihóbort, stb.), ez sem jó, de a kérdésben foglalt állítás meg a másik véglet.
Egy goth csaj :D
A Kingsman-ben ezt úgy mondták h a A modor mutatja, mit érsz.
És így talán érthetőbb is. Ez elsősorban a viselkedésre és a kulturáltságra vonatkozik.
De mondok konkrét példát valszeg te is ismersz olyan embert aki élkepesztően buta és primitív nos neki a viselkedése is pont olyan lesz, primitív. Pont úgy mint a szókincse, az általános műveltsége, a nőkhöz való viszonyulása...
Gyere cica jó megduglak. Egy úriember sosem villog a szexuális kalandjaival. Add magára a viselkedésére, az öltözködésére és nem 2-3 szavas szókincse van.
Pl Na mi van öcsém, há ba meg, király....stb.
Összefoglalva ezt jelenti.
"A stílus maga az ember. A stílus nem más, mint a rend és a lendület, melyet az ember gondolataiba belevisz. Jól írni, annyi mint jól gondolkozni, jól érezni és jól kifejezni – egyszerre kell hozzá szellem, lélek és ízlés."
BUFFON, GEORGES-LOUIS LECLERC (1707–1788) francia természettudós, Discours sur le Style (Beszélgetés a stílusról) (Székfoglalója a Francia Akadémián)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!