Miért mondják a cigányokra hogy románok?
Nem románok, hanem romák.
Nagy a különbség.
A román a rómaiból ered (dákóromán-kontinuitás, ugye), a roma pedig valami indiai nyelven embert jelent.
Amúgy én hallottam már olyat is, hogy brazilnak nevezték őket.
A bőrszínük miatt.
Csak egyes cigányokra mondják, hogy románok. Ugyanis Mo-on több cigány nyelvjárás létezik. Az egyik a lovári (amit Gyurcsány is beszél), a másik nagy nyelvjárás a romani.
Ez annyira hasonlít a romániai hivatalos román nyelvre, hogy ha egy magyarországi cigányt elviszel életében először Bukarestbe, az ott azonnal folyékonyan beszél a helyiekkel.
Amikor Kolozsvárról Bp. felé utaztam vonaton, egyszer csak megállt a vonat, mert pályamunkákat végeztek. Kihajolva az ablakon hallottam, hogy a MÁV-pályamunkások románul beszélnek egymással. Odaszóltam románul, nagyon megörvendtek, engem "frate" -nak (testvér) becéztek. Kiderült, hogy magyarországi cigányok, akik a romani nyelvjárást beszélik, Romániában soha nem jártak.
ez csak ez szleng, amúgy Romániában is rengeteg a cigány, talán ez is hozzájárul, hogy ez kialakult.
és igen, ahogy írták, vannak, akik braziloknak nevezik őket, pedig hozzájuk aztán tényleg nem sok közük van, max. a bőrszín.
> ez csak ez szleng...
Nem szleng, ez egy egész népesség nyelve, aki ezen kívül semmi mást nem tud kerek e világon.
Azért hívják braziloknak, hogy ne használják a sértő cigány szót, mert arra a kinyitott bicska a válasz.
>> Miért mondják a cigányokra hogy románok?
>> semmi közük sincs egymáshoz
Te ezt honnan tudod ? Hol olvastad ?
tegnap 19:37
>> A román a rómaiból ered (dákóromán-kontinuitás, ugye)
Ki mondta ezt neked ? Talán Constantin Daicoviciu ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!