"Halottrol jot vagy semmit! " - mit gondoltok errol?
Hát, egy temetés komoly dolog.
Tehát komoly ügyben tett ellened akkor indokolt hogy ne menj el, sőt, néha ajánlott is.
De ha egyszer nem köszönt neked az nem komoly dolog, akkor menj el.
Magyarul nem mindegy miért nem vagytok jóban.
Hogy illik-e elmenni a temetésre, nem tudom. Te ismered a pontos szitut, te érzed, hogy mennyire komoly volt a harag. Viszont talán azért át lehetne gondolni, hogy amíg nem voltatok haragban, addig milyen volt a viszonyotok. Mert ha igen jóban voltatok, akkor legalább a régi idők emlékére illene elmenni.Pontosabban a régi időkből kiindulva, hogy "csak szerettük egymást, csak jó ember volt" alapon.
Az, hogy halottról jót vagy semmit?
Szerintem egy halott rossz tulajdonságáról is lehet beszélni, csak tisztelettel.
A kerdes 2 konkret eset miatt merult fel bennem.
Az egyik az volt, hogy a ferjem tavoli munkatarsa meghalt autobalesetben es ot kertek fel tobbek kozott, hogy mondjon rovidke beszedet. Nos, nem tartottak kiveteles vagy jo embernek, igy orlodott, hogy mit mondjon. Mert hazudni nem akart, de rosszat sem akart mondani, mert szerinte a hibak felemlegetese nem temetesre valo, de ha valakirol valotlant allitunk, fenyezzuk, mikor nem is olyan volt, akkor az nem rosszabb, nem kepmutatas?
A csaladi eset a nagynenemhez kotheto. A csaladbol senki nincs joban vele, mert mindenkirol ossze-vissza pletykalt, de nagyon durva dolgokat es a nagymamamnak penzehessegbol azt mondta, hogy a temetesere sem fog elmenni (mert penzt akart tole kunyeralni es akkor egyszer nem adott, mindig oda jart a nyakara keregetni, nem is adta meg soha, termeszetesnek vette, hogy az anyosa adja, veszi a draga dolgokat, hazat, butort is vett nekik, szuleimet is mindig kihasznalta anyagilag, munkaban, amit soha nem adott vissza, sot tiszteletlen volt). Mar 10 eve megszakadt a kapcsolat a nagynenem, nagybatyam es a csalad tobbi resze kozott, azota sem beszeltunk max. 2-szer. Mi nem vagyunk veluk haragban, csak nem jonnek, nem erdeklodnek felolunk, eskuvore meghivtuk szemelyesen oket, akkor elmentunk hozzajuk, nem jottek el, nalunk baba szuletett, az sem erdekelte oket, szoval emiatt nem tudom, hogy mi a legjobb, mert megiscsak temetes.
Az előttem szólók igen bölcsen nyilatkoztak, sok újat nem tudok már írni. Annyit talán, hogy azzal semmiképp sem kell foglalkoznod, ki véli képmutatásnak, ha elmész, és ki nem. Mert csak te és az elhunyt tudjátok, mi miért történt. Bármit is döntesz, a lényeg szerintem az, hogy nyugodt lelkiismerettel tudj élni.
A szólás csak szólás, szerintem az igazság jó is és rossz is, csak a kimondása nem mindegy, milyen céllal törénik.
Minden embernek van jó tulajdonsága is. A férjed a munkatársának szedje össze a jó tulajdonságait, és azokról beszéljen. Mert biztos van. Ha nem az emberi kapcsolataiban, akkor talán kimagasló volt a munkájá ban, vagy szerette az állatokat, vagy szeretett barkácsolni, így lehet mondani, hogy mindig szépítgette a házát és környezetét...De ti ismertétek. Biztos van jó is amit lehet róla mondani. Ugyanis ebben az esetben persze hogy érvényes a mondás. Ilyenkor nagyon csúnya dolog lenne rosszat mondani az elhunytról.:)
A nagynénéd temetéséről, vagyis arról, hogy elmész-e, döntsön a lelkiismereted. Ahogy az előző hozzászóló írta. Az a lényeg, hogy utána ne bánd meg. Mert azt már nem tudod visszacsinálni. Ahogy a szíved mélyén érzed.
az a szólás egy latin mondás félrefordítása, eredetileg úgy értelmezendő, hogy "igazat vagy semmit".
mindenesetre halála után már tényleg nem érdemes szidni valakit, úgyse mész már semmire vele, viszont aki esetleg szerette, azt megbántod. minek még egyet rúgni abba, aki már úgyse árthat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!