Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miktől függ a szeméremérzet...

Miktől függ a szeméremérzet súlyossága? Személyiségfejlődési kérdés vagy milyen okai vannak?

Figyelt kérdés

Más kérdések kapcsán merült fel, de nagyon elgondolkodtam rajta. Hozhatnék ezer példát, de mondok két szélsőséget:

1, az egyik olyan szinten szégyenlős, hogy még haverral se hajlandó mondjuk egy uszodai öltözőben átöltözni, tusolni.

2, a másikat meg olyan szinten nem érdekli és mintha nem is létezne a szeméremérzet, hogy simán elmegy akár nudistrandra is egy frissen megismert barátnővel.

Mik lehetnek az okai akár személyiségfejlődésben, akár ha másban látjátok, mi határozza ezt meg? Én is sokszor találkozom mind a két véglettel, és mondjuk nekem szimpibb az, aki nem parázik még egy átöltözés kapcsán is, de szóval léteznak nagyon nagy szélsőségek ezen a téren.

2011. máj. 11. 12:41
1 2
 1/17 Tinker Bell ***** válasza:

Nem hinnénk, de nagyon sok dolog már csecsemő kortól kezdve belénk ég.

Ebben az esetben sokat számít a nevelés, az hogy a szülők hogyan állnak ehhez a témához. Hogy hogyan kezdték el a gyereket bilire szoktatni, hogy hogyan alakult ki az öltözés, hogy mennyire lett az illető leszidva, ha kicsiként birizgálta a nemi szervét. És még rengeted dolgot lehet ide sorolni. Tiszta pszichológia az egész.

Tényleg hihetetlen, de ezek kulcsfontosságúak ebben a témában is, mint sok másban is.

2011. máj. 11. 12:46
 2/17 anonim ***** válasza:
Anyámék világéletünkben simán meztelenkedtek otthon előttünk, vagyis nem csináltak nagy ügyet belőle ha zuhanyzás után ruha nélkül jöttek ki a fürdőből felöltözni, vagy reggel ha ruha nélkül aludtak.. Minket sem szidtak le ilyesmi miatt soha. Ehhez képest, én egyáltalán nem meztelenkedem senki előtt, húgom meg simán. És ugyanazt a nevelést kaptuk. Szóval elsővel azért nem értek egyet...
2011. máj. 11. 13:04
 3/17 Tinker Bell ***** válasza:
Óriási különbség van első szülött és második gyerek között.
2011. máj. 11. 13:08
 4/17 anonim ***** válasza:
Na micsoda? Nem hiszem azért azt.
2011. máj. 11. 13:15
 5/17 Tinker Bell ***** válasza:

Az hogy az első gyerek az első! Tehát a szülők sokkal "ügyetlenebbül" nevelik, mert még előtte nem neveltek gyereket. Vannak nekik is elképzeléseik a gyereknevelésről és csinálnák is ha nem volnának a jó szándékú nagymamák/nagypapák, ismerősök, szomszédok és mindenhonnan jön egy két tipp, okosság. Persze aztán a szülők belerázódnak és ráébrednek, hogy nem kell segítség és a saját belátásuk szerint nevelik az első gyereket.

Majd megérkezik a második (teljesen mindegy hány évre rá) és akkor már tudják a szülők, hogy mikor mihez kell nyúlni. Nem aggódják halálra magukat ha elesik a csöppség, vagy megjelenik rajta egy pötty. Sokkal rutinosabban nevelik a másodikat. Ekkor az első úgy gondolja/érzi, hogy elhanyagolják a csöppség miatt és neki is új nevelési módszerre, új fajta hozzáállásra van szüksége.

2011. máj. 11. 13:24
 6/17 A kérdező kommentje:

Hát az tuti biztos, hogy tiszta pszichológia, csak olyan jó lenne tisztában lenni vele, legalábbis én igényelném.

Mondok egy tök jó példát arra, hogy a magyarokat én miért tartom az átlagnál sokkal szemérmesebbeknek:

Jöttek hozzánk dán és holland cseresportolók, családoknál voltak elszállásolva, na olyan húzásaik voltak, hogy a magyarok pirultak el helyettük mindig. A kamasz srácok elmentek reggel tusolni, addig a magyarok már reggeliztek egy nagy asztalnál, na aztán nulla szégyenérzet nélkül egyszer csak megjelentek a dán srácok, és úgy egy szál farokban elkezdtek az asztalról kajálni, és úgy kellett őket szinte elzavarni, hogy öltözzenek már fel, de se törölköző, semmi. És ugyanezt eljátszották szaunában is, teljesen mindegy volt, hogy voltak lányok is, ők ugyan meztelenül szaunáztak és a magyar lányok jöttek zavarba helyettük is.

Szóval mintha lenne kultúrák közti különbség is, és nem is kicsi! Ez is miért van vajon?

2011. máj. 11. 13:25
 7/17 A kérdező kommentje:

13:24

ez oké, na de amit leírtál, az hogyan hat a szeméremérzetre?

2011. máj. 11. 13:26
 8/17 Tinker Bell ***** válasza:
A 68%-os válaszolónak válaszoltam!
2011. máj. 11. 13:31
 9/17 A kérdező kommentje:

13:31

Hát nézd, van nekem két aranyos unokatesókám, 16 és 18 évesek (fiúk). Na most ott az a helyzet, hogy pont a nagyobb nem is ismeri a szeméremérzet szót, és olyat megcsinál, hogy a balatoni strandon a tömeg közepén tök lazán átöltözik, és nem keres emiatt öltözőt, és egyszerűen nem érdekli, hogy látják sokan, na a kisebb viszont iszonyatos módon szégyenlős. Szóval akkor náluk pont fordítva működik a dolog (feltéve, h így gondoltad).

2011. máj. 11. 13:37
 10/17 Tinker Bell ***** válasza:
Teljesen mindegy, hogy mik a tulajdonságok, csak ezt próbáltam szemléltetni, hogy nagyon nagy különbség van első és második gyerek között, mint ahogy te és a másik válaszoló is írta.
2011. máj. 11. 13:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!