Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Olvastátok egy napilapban az...

Olvastátok egy napilapban az alábbi cikket? Megérdemlik a segítséget? Véleményem szerint igen, de kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is!

Figyelt kérdés

Hamar fel kellett nőnie a 18 éves Pataki Edinának. Míg a korabeli lányok esténként szórakozni járnak, ő nővérével együtt kisebb testvéreit gondozza, és háztartást vezet. A nagyobbak apja évekkel korábban, édesanyjuk január végén hunyt el tragikus hirtelenséggel. A két legidősebb lány minden vágya, hogy testvéreiknek boldog gyerekkoruk legyen, miközben naponta az a kérdés: lesz-e étel az asztalon?

A takaros dunavecsei ház gyerekzsivajtól hangos. A legkisebb fiúcska, Valentin egy éves, éppen járni tanul. Ivett alig nagyobb nála, mégis féltőn fogja kezecskéjét, nehogy elessen. A többiek sem járták még ki az óvodát. Hiába kérdik: anyuka miért nem jön haza?

– A nővéremmel, Marcsival mindent próbálunk megtenni, hogy ne szenvedjenek hiányt - sóhajt Edina.

- Reggel egyikünk elviszi őket bölcsődébe, óvodába, és ha üres a ház, akkor jön a házimunka, hogy tisztaság és vacsora legyen, mire hazaérnek. 16 éves öcsénk szerencsére már ellátja magát, Zita hat, Ivett négy, Csaba két, Valentin egy éves, és itt van még Marcsi kisfia, a két éves Krisztián.

Édesanyjuknál későn vették észre a rosszindulatú daganatot. Az asszonyt két hónap alatt elvitte a betegség, Edina és Marcsi fogta a kezét, támogatta őt. Akkor megfogadták: sosem hagyják cserben kistestvéreiket.

– Magántanuló vagyok a gimiben, diákmunkát vállaltam, hogy legyen egy kis plusz pénzünk. Marcsira többnyire a főzés jut napközben. A kicsiket este együtt fürdetjük meg - teszi hozzá az érettségire készülő lány.

Csaba, a három legkisebb gyermek édesapja éjjel-nappal egy üzemben dolgozik operátorként, az ő fizetéséből, árvasági ellátásból és családi pótlékból él a kilenctagú család. A sors fintoraként nemrég tudta meg, hogy neki is rosszindulatú daganata van.

– Öt éve házasodtunk össze, hitelből csinosítgattuk a lakást, hogy a gyerekeknek meleg, szerető otthont biztosítsunk. Mire élvezni tudtuk volna, megtörtént a baj - sóhajt a férfi.

- Minden segítség jól jönne, mert ha én is meghalok, a kicsik csak Edinára és Marcsira számíthatnak.

Gergály Judith

2009. márc. 3. 08:33
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
27%
Vagyis akkor had összegezzem: van 1, azaz egy darab kereső a családban. Felvettek egy adag hitelt, miközben sorozatlövőnek képzelték magukat, és kipasszíroztak magukból 7+1 kölyköt. (Ugyebár a 16 éves Marcsinak is sikerült egyet). Gondolom amíg élt, anyu sem dolgozott, ennyi pulya mellett nem is lehet. Nem szűkölködnek ezek annyira, mint lefestik (polgárijenő hivatal birka, költségvetés jelentős hányadát megkapják). De azért gratulálok!
2009. márc. 3. 08:51
 2/17 anonim ***** válasza:
81%
én is azt gondolom hogy igen nagy felelötlenség volt ennyi gyereket legyártani. de erröl már a gyerekek nem tehetnek.
2009. márc. 3. 09:00
 3/17 anonim ***** válasza:
99%
Az elsőnek: ha értenéd is amit olvasol, pillanatok alatt kiderülne számodra, hogy a 18 éves Edina NŐVÉRE nem lehet 16 éves ...
2009. márc. 3. 09:24
 4/17 anonim válasza:
94%
Szerintem a gyerekek mindenképp megérdemlik a segítéget, nem tehetnek semmiről. A sok gyerek vállalása a szülő felelőtlensége volt.
2009. márc. 3. 09:32
 5/17 anonim ***** válasza:
92%

Miért bűn az a szemetekben, ha valaki nagy családot szeretne? Tudták azt a szülők, hogy idő előtt halnak meg?

A cikk nem írja, hogy amíg éltek, kuncsorogtak volna, hanem dolgoztak.

2009. márc. 3. 09:56
 6/17 A kérdező kommentje:

Hát igen az első kommentelő egy kicsit félre értette, 16 éves öccsét mondanak, aki nem 16 hanem 20, mert félreértette az újságíró....

Ti gondoltok arra, hogy mikor haltok meg?

És mivan akkor ha ők nagy családot szeretnének?

ez igaz!

Semmi rossz nincsen abban, hogy nagy családja van az embernek.

És csak azért vannak szorult helyzetben mert az állambácsi nem igyekezik a program terveket elkészíteni, hanem inkább ő maga gazdagodik és hát nem kapnak árvaságit meg semmi ilyesmit.

és gondoljátok azt, hogy egy 18 éves egy 22 éves és egy 20 éves nagy gyerek arról álmodozik, hogy nincsen édesanyja, sem édesapja?

Nem csalni akarnak, csak azt, hogy a gyerekeket ne adják intézetbe.

és egyik szülő sem tehet arról, hogy beteg, vagy éppen már meghalt!

Köszönöm az együttérzést!

2009. márc. 3. 10:23
 7/17 A kérdező kommentje:

Ja és első kommentelő....

örülnének, ha a temetésre adnának temetési költséget nem 15 ezret, hanem mondjuk többet, mert 400 ezer volt a temetés....

És a polgármester pont nem nekünk segít, hanem a c.....nak...

és még gyermekvédelmit sem segélyt nem kapnak.

Szóval akkor kinek is gratulálsz???

2009. márc. 3. 10:26
 8/17 A kérdező kommentje:

Ja és ismersz a mai világon olyat, hogy rendesen saját pénzéből megvette a házát???????

mert én a környéken senkit!

Esetleg a politikusokat!

2009. márc. 3. 10:30
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Na az ilyen esetek miatt nem mer a magyar család akár 3 gyereket is válalni.Mert egyedül nem lehet tisztességesen felneveli Őket.Még két keresetből is nehéz.

Kedves első válaszoló:a férjem 2 éve súlyos beteg lett,örülök,hogy életben van.Ha a férjem meghal ott lettem volna 1 gyerekkel,terhesen,munka nélkül a lakáshitellel.Akkor voltam terhes a második babával.Nekem is azt mondanád,hogy minek a segítség erre számítanunk kellett volna,Én bajom,minek vállaltam kettő pulyát?Egyébként ha nem lett volna beteg 3-at szerettünk volna.Minek vettünk a családunknak hitelre lakást?Azért mert nem így terveztük.Az élet kiszámíthatatlan.

2009. márc. 3. 11:17
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Pedig jó lenne, ha magyar családokban is lenne ennyi "pofátlanság". Különben előbb-utóbb nagyon megszívjuk.

Remélem lehet még babátok.

2009. márc. 3. 11:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!