Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » MI a válasz a kérdésemre?

MI a válasz a kérdésemre?

Figyelt kérdés

Az asztalon három egyforma alakú és méretű doboz fekszik. Az egyikben két fekete, a másikban egy fekete és egy fehér, a harmadikban két fehér golyó van. A dobozokon tető is van, felirattal: ,,Két fehér”, ,,Fekete és fehér”, ,,Két fekete”. Tudjuk azt is, hogy egyik dobozban sincs olyan golyó, mint amit a felirat jelöl.

Ha az egyik dobozból kivesztek egy golyót úgy, hogy nem néztek bele, meg tudjátok-e mondani, melyikben milyen színű golyók vannak elrejtve?

2011. márc. 17. 15:54
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem.
2011. márc. 17. 16:07
 2/7 anonim ***** válasza:
Józan paraszti ész szerint nem.
2011. márc. 17. 16:13
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha a "fekete és fehér" feliratúból veszem ki, akkor igen. Más esetben nem.
2011. márc. 17. 16:28
 4/7 anonim ***** válasza:
Akkor sem tudhatod, hogy két fekete vagy két fehér van-e benne.
2011. márc. 17. 16:29
 5/7 anonim ***** válasza:
Hát hogyne tudnám, hisz annak a golyónak látom a színét, amit kivettem!
2011. márc. 17. 16:31
 6/7 anonim ***** válasza:

"Az asztalon három egyforma alakú és méretű doboz fekszik. Az egyikben két fekete, a másikban egy fekete és egy fehér, a harmadikban két fehér golyó van. A dobozokon tető is van, felirattal: ,,Két fehér”, ,,Fekete és fehér”, ,,Két fekete”. Tudjuk azt is, hogy egyik dobozban sincs olyan golyó, mint amit a felirat jelöl. "

Most lehet, hogy én vagyok hülye, de szerintem ez ezekkel az adatokkal nem lehetséges. Ott van a középső doboz: egy fekete és egy fehér igaz? Ha azt mondod, hogy olyan felirat van rajta, hogy nincs benne olyan golyó, amit a felirat jelöl, azt hogy lehet megoldani?? Értelemszerűen a fekete-fehér felirat nem lehet rajta. Ha a fekete-fekete felirat van rajta az azért nem jó, mert van benne egy fekete. Ha a fehér-fehér felirat van rajta, akkor az a baj, hogy fehér is van benne, ez se stimmel. Szerintem ez a feladat itt elbukott, legalábbis én így értelmezem.

2011. márc. 17. 18:59
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Persze.

A "Fekete és fehérből" kiveszel egy golyót.

Ha fekete, akkor abban 2 fekete van (hisz nem lehet az ami rá van írva).

A másik kettő egyikében kell lenni két fehérnek, a másikban egy fehér, egy feketének.

A két fehér nem lehet a "két fehér" feliratú dobozban, tehát a "két fekete"-ben van. Kizárásos alapon a harmadik ("két fehér" feliratú) dobozban van a vegyes páros.

Ha fehéret húzol, ugyanezzel a gondolatmenettel ki lehet találni.

2011. márc. 17. 19:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!