Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért hívnak a pestiek minden...

Miért hívnak a pestiek minden Pesten kívüli falut/várost vidéknek?

Figyelt kérdés
Annyira idegesìtö.Nincsenek tisztàban a vidèk szò jelentèsével,vagy mièrt beszélnek ìgy?
2009. febr. 21. 00:22
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A vidék szó jelentése vajon mi? Hát ezt a kérdést én is feltettem már, ajánlom figyelmedbe a válaszokat!

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..

Amúgy pedig nyilván te pejoratívnak tartod, azért idegesít, pedig egyáltalán nem az! Persze én is talákoztam már olyannal, aki ÚGY is mondta, hogy bicskanyitogató legyen, de ez őt minősíti, szerencsére ez nincs mindenkinél így. (Vidéki vagyok magam is, Pesten kívüli városból származom :) )

2009. febr. 21. 00:56
 2/10 anonim ***** válasza:
97%

Miért, a "vidékieknek" én is "pesti" vagyok, holott Budán élek... nincs ebben semmi bántó. A paraszt az bántó, és sértő, de a vidéki az nem. Pl. a nagyvárosokban élők (pl Debrecenben hallom sokat, de Szegeden is futottan már bele) is mondják, hogy LEmegyünk vidékre, holott ez butaság. Egyébiránt Budapestnek is vannak régiói, amik ilyen pejoratív jelzővel vannak illetve, én személy szeint már a "külső kerület" kifejezést is sértőnek találom (én az I. ker-ben élek) De pl ha kimegyek kőbányára az egyik nagyon jó barátomhoz, Ő MAGA hívja kőbánya külső részeit (ahol ő él) Középföldének, Peremvidéknek, Hobbitfalvának... ő is ott él, és ez bár pejoratív, de viccet csinál ő is belőle. Szarni kell bele, ki mit gondol...

Mikor katona voltam (bár csak 32 vagyok) volt ott még egy pesti (összesen ketten voltunk) rajtam kívül. Csak ő fikázott... Egyszer megkérdezte tőle egy igazi vidéki srác valahonnan Szabolcs felső részéről...

-Aztán a húslevest szereted é?

-?...Ja...

-Kocccckából, mi???

Na, ez akkor olyan jól jött ki, hogy azóta is ül a poén...

2009. febr. 21. 08:00
 3/10 anonim ***** válasza:
84%

Én nem nézem le a vidékieket, mégis miért van az a jelenség, hogy azonnal az első mozdulatából, az első mondatából vagy akár az első gesztusából rögtön tudom, hogy nem budapesti? Pontosabban talán a stílusából. És sztem eddig soha nem is tévedtem.

Valljuk meg, ez minden országban így van, a fővárosban egész más a ritmus, egész más a mentalitás, azaz minden más.

Egyébként tudod mi az én és jó párunk tapasztalata? Hogy nem az igazi úgymond gyökeres budapestiek a bunkók a vidékiekkel szemben, hanem akiknek életük célja volt Budapestre felkapaszkodni, utána meg hirdeti magáról, hogy ő a nagy világvárosi a vidékiekkel szemben, míg ez egy eredeti budapestinek meg se fordul a fejében.

Aztán ez is relatív ám, mert pl nálunk a gimiben iszonyatos nagy ellentét volt a pestiek és budaiak között de olyan szinten, hogy jóformán egy budai, főleg I-II. kerületi nem igen állt szóba egy pestivel. Sőt emlékszem bulikat is úgy szervezték, hogy csak budaiaknak, de még durvábbról is tudtam akkor, volt egy budai srác akinek megtetszett egy csajszi a gimiben, minden oké volt, de ahogy kérdezősködött róla és megtudta, hogy pesti, máris azonnal nem kellett neki, abban a pillanatban nem érdekelte. Igaz, hogy egy meglehetősen sznob elitgimi volt ez (most így utólag visszagondolva látom igazán, akkor az volt a természetes ugye), de attól még így volt, és haveri körök, klikkek is aszerint alakultak ki, hogy hát minek takargassam kimondom, hogy ki milyen gazdag családból származot. Egyszerűen nagyobb tekintélye volt nyilván annak a srácnak aki szalagavatóra egy gyönyörű házat vagy autót kapott ajándékba a szüleitől mint aki tudom is én, egy órát .. mindegy.

És nem nagyon akartak keveredni, nagyon igyekeztek a saját köreiket úgy fenntartani, hogy oda úgymond idegen nem igen kerülhetett be, mert eleve nem is barátkoztak "idegen" azaz kívülálló sráccal / csajjal.

Na úgyhogy nyugodj meg, még Budapesten belül is megy ám ez a lenézés, és nemcsak Buadapest - Vidék tekintetében van ez így.

Na én pl. akkor ismerkedtem meg azzal a kifejezéssel is amit addig soha nem értettem, hogy "kékvérűség", és ugyan sokaknak hülyeségnek hangzik, és főleg egy igen szűk kört érint, de létezni létezik. Tudja fene, dehogy nézek én le senkit főleg nem a pénze miatt, de azt el kell ismernem, hogy az egész világképük más volt ezeknek az úgynevezett kékvérű srácoknak, egy egész más stílust képviseltek a suliban (persze hát gondolhatod, azért ment el utolsó óráról mert apuci egy üzleti ügyét kellett elintézni és apucinak meg el kellett utaznia, és egy több tízmilliós kérdésről döntöttek akkor azon a délutánon mint megtudtam, és ezt már rá merte bízni a fiára ... na gondoltam magamban te jó ég, akkor ez naponta mi az amit nem bíz a fiára? :-D ).

Szóval valami van, ezt kár tagadni, de én biztos nem használom peyoratív értelemben a vidéket, mégha érzem mindig a bizonyos mentalitásbeli különbségeket.

Na jó, hát ez van ...... ez csak az én véleményem és tapasztalatom.

Tamás

2009. febr. 21. 11:57
 4/10 anonim ***** válasza:

Ez amolyan szavajárás, nem kell komolyan venni.

A "bicskanyitogatót" én még életemben nem hallottam

( sztem nem erre mondják, de mindegy...), de ha valaki "fővárosi létére" így nevezne, nekem is kinyílna a zsebemben...

2009. febr. 21. 13:21
 5/10 A kérdező kommentje:

én szlovákiábol vagyok egyébként! szoval engem konkrétan nem érint! De annyira idegesito! Itt nálunk nincs ilyen. Egyszeruen megnevezik a telepulést vagy a korzetet amirol beszélnek! De nem vidékezik le! A vidék szerintem a szoszoros értelmében pl. tájat jelent! Mondatba foglalva pl. Milyen szép ez a vidék/dombok, hegyek, volgyek/:)

Igy képzelem el a vidék szo jelentését!

De mondjuk sok ilyen van még a "pesti beszédben". Pl. a nevek elé odarakják az A-Az névelot! De hogy minek? Mintha tárgyakrol beszélnének! Vagy nagyon elhuznak beszéd kozben egyes magánhangzokat!Pl. magánhagzooooookat! vagy koookuszgolyoooooo!

Na de mindegy!Lehet, hogy igazuk van! Bár amikor én magyar nyelvet tanultam az iskolában ilyenekt nem vettunk nyelvtanon!

2009. febr. 21. 13:33
 6/10 anonim ***** válasza:

Azért "vidékeznek", illetve "vidékiznek" ennyire ( hidd el, nem az emberek tehetnek róla, hanem az egész szervezés ), mert az egész ország úgy van megszerkesztve, hogy Budapest a világ közepe, itt áll vagy bukik minden, a közigazgatás, az egészségügy, meg egyáltalán minden ( nem akarok morbid példával jönni, de a tapasztalat mondatja velem: egészségügy: pesti kórház vs kisvárosi kórház, ég és Föld - felénk úgy mondják, aki élni akar még egy jó ideig, az jobb, ha Bp - et választja, ha meg is szeretne gyógyulni.

Szóval erre az egy városra centralizálkódik tulajdonképpen az egész megveszekedett magyar élet!

Én is utálom, mikor közlik egy - egy pályázatom beadásakor, hogy "Sajnos vidékieket nem veszünk föl."

Mondom, hogy fizetem a beutazást, ezzel nincs gond, nem jó volt az önéletrajz, pont ilyet keresnek, de nem :köszönik, nem foglalkoztatnak vidéki alkalmazottakat.

Nesze neked esélyegyenlőség!

2009. febr. 21. 15:57
 7/10 anonim ***** válasza:

Még az előzőhöz: volt olyan, hogy már rábólintott a "fővárosi munkaadó" a felvételemre, erre fél nap múlva felhív, hogy :"Ezer bocsánat, mégse alkalmaznak, mert a vezetőség csak budapestit akar erre a posztra."

Köpni, nyelni nem tudtam, de rájöttem: égtek volna, mint a Reichstag, ha az adatlapomra a lakhelyhez be kellett volna írni a falu nevét, ahol lakom.

Szóval egy vidéki, ha fejenáll, se egyenrangú egy "bennszülöttel"!

2009. febr. 21. 16:02
 8/10 anonim ***** válasza:
55%

Én bejáratos vagyok egy elég nagy multihoz ismerettség révén, és innen tudom, hog yamolyan kimonddatlan szabály, hogy alsóbb munkakörökbe felőlük aztán jöhet mindenki ahonan akar, nem érdekli őket, de felsővezetői (sőt, talán már középekbe is némelyikbe) pozíciókba bizony feltétel, hogy budapesti legyen az illető. De nem mondanám, hogy ez abszolút csak negatív diszrimináció és pont, mert voltak nem túl kellemes tapasztalatai ennek a cégnek is amikor még régebben vidékieket vettek fel olyan pozíciókba, ahol egyszerűen nem tudott megmaradni, és 100% jól végezni a munkáját, ha nem volt budapesti, mert egy dolog a szakképzettség, ez lehet maximálisan oké, de egy másik dolog, hogy sorra olyan tapasztalataik voltak, hogy míg egy budapesti emberke egy adott ügyet megoldott secperc alatt és nagyon rugalmasan, addig a vidéki folyamatsoan elcseszte ezeket. És rá jöttek, hogy semmi más oka nincs, minthogy más a mentalitása, nem ismeri annyira a budapesti szerintem teljesen más életfelfogást, és ekkor döntöttek úgy, hogy vége.

Én nem akarok vidékiek ellen beszélni, csak vannak olyan dolgok, amiketcsak olyan ember lát aki benne is van az adott helyzetben, egy kívülálló (itt most értsd: nem budapesti) nem olyan szemmel áll a témához, csak erről van szó.

2009. febr. 22. 13:56
 9/10 anonim ***** válasza:

Hát nekem is volt egy olyan esetem, hogy felvettek egy meglehetősen elit budai II. ker-i helyre de úgy, hogy az önéletrajzomban budai cím volt megadva, mert egy haveromhoz bejelentkeztem.

Aztán jó is voltam nekik sokáig, majd amikor kiderült, hog yvalamilyen levél visszament nekik, mert az idióta postás ugy "címzett ismeretlen" aztán visszaküldte, na pár napon belül komoly probllámáik támadtak velem kapcsolatban ... hm ... ez van. És próbaidősként azonnali hatállyal felmondtak, próbaidő alatt pedig indok se kell ugye.

2009. febr. 24. 11:06
 10/10 anonim ***** válasza:

02-21 16:02

Ezt hívják széthúzásnak és előítéletnek, de ha egy munkaadónak az egy járható út, hogy inkább felvesz csak ezért egy jobb körökből való munkavállalót, akkor tegye; így is ők diktálnak, nem számít, így is a lejtőn lefelé halad a gazdaság....

De mondok egy ellenpéldát:

Vannak helyek, ahol kimondottan a felszínes dolgok a mérvadóak ( pl: hol élsz ),de vannak szférák ( pl: egészségügy, szociális gondozás stb.), ahol meg kimondottan dominál az, ha vidéki megy jelentkezni, mert tudják, hogy ezek olyan hivatások, ahol a Te személyeden van a hangsúly, nem azon, hogy pesti vagy - e.

És már bocs, de lehet, hogy a vidékieknek más a mentalitásuk, mégis kitartóbbak és odaadóbbak, lojálisabbak a munkaadójukhoz, már csak a kiszolgáltatottság és ráutaltság miatt is. ( szomorú, de ez van.)

Nem egy munkaadó mondta már azt, hogy ő az idős nagymamája mellé csak vidékit vesz fel, mert a "Vidéki emberek egyszerűen jobbak."

A fent említett intézményekbe is előbb felvesznek vidékit, mert tudják, hogy általában hosszútávra tervez az ember, nem csak "szárnyat akar próbálni".

Ennyi.

Értsen ez alatt mindenki azt, amit akar.

2009. febr. 24. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!