Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért olyan nehéz az elveink...

Miért olyan nehéz az elveink szerint élni?

Figyelt kérdés

Azt hiszem, lélekben sokkal jobb emberek vagyunk, mint a cselekvéseinkben. Határozott elveket vallunk a világ dolgairól, együtt érzünk valamivel vagy éppen bűnösnek ítélünk meg dolgokat, jó és rossz kategóriába soroljuk a történéseket.

Azt mondjuk, adnunk kéne ötven forintot a közeledő koldusnak, de mikor mellénk és, elfordulunk tőle; úgy gondoljuk, hogy alkoholizálni és cigizni hülyeség, kamaszkorunkban mégis megtesszük; hisszük, hogy lehetünk jobb emberek, de amikor lehetőség adódna rá, mégsem teszünk egyetlen jó dolgot sem. Hiszünk a segítségben, a szeretetben, az önzetlenségben - és gyakran mégis teljesen másképp cselekszünk, mint ahogy azt gondoljuk, vagy amit a szívünkkel érzünk.

Én törekszem rá, hogy az elveim szerint éljek, de gyakran nem megy. Félek attól, hogy kinéznek maguk közül az emberek, hogy megvetnek, hogy mit gondolnak majd rólam. Mit gondoltok, mért cselekszünk így? És hogyan tudnánk (tudnék) ezen változtatni?

2011. febr. 27. 17:13
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha az elveid összhangban vannak a személyiségeddel akkor nem nehéz azok szerint élni.

De az önismeretet igényelne az meg őszinteséget... de a legtöbbünk (én nem. szerencsés vagyok) azt tanulja a kezdetektől, hogy a látszat minden és előbb-utóbb önmagának is hazudni fog... Lassan összekeveri a fejében lévő képet a világról / önmagáról a valósággal. (Kognitív disszonancia, el racionalizálás stb.) Elég egyszerű változtatni, de rohadt fájdalmas: LÉGY ŐSZINTE LEGALÁBB ÖNMAGADHOZ! :P

2011. febr. 27. 17:29
 2/5 A kérdező kommentje:
Én őszinte vagyok önmagamhoz, épp ezért vagyok hajlandó belátni, hogy gyakran másképp cselekszem, mint ahogy gondolom a dolgokat, és utána csak szenvedek attól, hogy elárultam a saját elveimet. De az adott pillanatban mégis megrémülök attól, hogy ha azt teszem, amit akarok, az elválaszt másoktól.
2011. febr. 27. 17:35
 3/5 pelgrim ***** válasza:
Miért akarsz elvek szerint élni ? Előbb utóbb tapasztalni fogod, hogy elveid a legsúlyosabb terhek. Légy hű önmagadhoz, akkor egy öröm lesz életed. Ez nem egy erkölcstelen élet, az igaz a valódi kiléted pontosan tudja hogyan kell élned.
2011. febr. 27. 17:40
 4/5 anonim ***** válasza:

Az 1. válaszoló.

Tehát az elveid nincsenek összhangban a személyiségeddel. (1. mondatom) Most nézz szépen tükörbe és kérdezd meg magadtól: Miért nem? Vajon az elvek betarthatatlanok v. te vagy jóval kevésbé jó ember mint amilyennek szeretnéd hinni magad? Vagy ezek valamilyen kombinációja? Esetleg más?

Utolsó kérdés: MIN VAGY KÉPES ÉS HAJLANDÓ VÁLTOZTATNI? Ha erre a válasz hogy semmin akkor most hagyd abba az emózást! :P

2011. febr. 27. 17:47
 5/5 anonim ***** válasza:
Szerintem sem nehez az elveid alapjan elni, ha realisztikus elvarasaid vannak magaddal szemben. Talan tul magasra teszed a lecet. Mindenkinek vannak hibai, igy nem tudunk elvi alapon elni. Nem vagyunk robotok, az erzesek es az emberi tulajdonsagaink miatt nem tudunk mindennek megfelelni es nem is kell. Egyebkent ami egyik embernek pozitiv, a masiknak akar negativum is lehet.
2011. febr. 28. 06:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!