Kollégiumok, mit kell tudni róluk? 14/F
Ha felvettek a középsuliba, akkor kolis leszek, legalábbis az elején, ha tetszik, ha nem akk csácső :D
Milyen alapvető dolgokat lehet róluk tudni, hogyan találkoztatok szobatársaitokkal, hányan vtatok egy szobában, milyen elsőre a hangulat, hogy zajlik a fürdés, vacsora kajálások, szabadidő, tanulási idő, stb.stb. ??
Várom a hozzászólásokat! :)
Keress rá a neon.hu-n, tudom h kicsit csajos oldal, de az alapvető tudnivalók fentvannak ottis, cska néhány részt hagyj ki :D
Amúgy az attól függ, hogy hányan vannak egy szobában, hogy milyen a koli. vannak egyszobások, de olyat is hallottam h 16an voltak emeletes ágyakon.
nem vagyok kollégista, bővebben erről írni nem tudok, rmélem ezzel a kcisivel is segítségedre voltam. 13/L
Én is már 3 éve végeztem a középsulival ahol koleszos voltam. Mi 3an voltunk egy szobába. Emeletes koli volt. Földszinten az ebédlő első emeleten a lányok és a második emeleten a fiúk. Önállóságra mindenképp megtanít a kollégium. Pl h oszd be a szülőktől kapott heti pénzt, h rendet rakj magad körül. Van szilencium ami tanulószobát jelent. Nálunk úgy volt h délután fél 4-től volt szilencium fél 6-ig, aztán vacsi. Fél 7-től fél 8-ig a második szoba szilencium amikor nem a tanulószobán hanem a saját szobádba kellett tanulni. Fél 8-tól fél 9-ig meg kimenő volt. Jó volt. Több tapasztalatod lesz és még hasznodra is válhat, ha meg nem egy élménnyel több!
Remélem segítettem. Ha kérdésed van még írj bátran.
Én kolis voltam középsuliban, imádtam.
Még nyáron volt gólyatábor, már ott összeállt, hogy kikkel leszünk egy szobában, négyen. Ezek közül ketten kiléptek évközben, nem volt nekik való. Mi ketten, akik maradtunk, 5 évet lehúztunk, később 3 ágyas, saját fürdőszobás szobában, mindig más harmadik emberrel, néha csak ketten. Értelemszerűen elsőben közös fürdő volt, amit 10-kor zártak, addig le kellett tudni... Ezért jó a külön fürdő, ott éjjel 1-kor is fürödhetsz ha akarsz :D
Tudni kell élni a lehetőségekkel, és nem túllépni a határokat. Szülői szemmel biztosan rossz gyerekek voltunk, gondolok itt az alkoholra, de az ottani nevelőtanárok kedvencei voltunk, tudtuk hol a határ.
Első félévben volt kötelező tanulószoba, de mikor meglátták, hogy 5 egész vagyok, onnantól soha nem kellett bejárni. :)
A kaja ott volt, ehető, felsőbbévesként majdnem korlátlan repetával.
Este fél7-ig korlátlan kimenő volt, utána lehetett kérni írásban, este 9-ig. Felsőbbévesként 10-ig is, persze akit nem preferáltak a tanárok, azoknak nem hagyták :)
Ha van még valami kérdésed, írhatsz privit is :)
23/F
Már elég rég voltam kolis, de leírom nálunk hogy zajlott:
Szolnokon tanultam. Amikor felvettek a suliba, igényelni kellett kolit is. Oda is felvettek, és levelet küldtek mikor kell menni beköltözni. Suli kezdés előtti első napon odamentünk az Anyukámmal, ott eligazítottak minket. Én 6 ágyas szobába kerültem, 5, szintén elsős lánnyal. Kipakoltunk, rendezkedtünk, Anyukák haza mentek.Arra emlékszem, hogy a szobában csak 4 szekrény volt, akinek nem jutott hely, annak a folyosón lévő szekrénybe kellett pakolni. Csoportokra voltunk osztva, mindenki tartozott egy nevelőtanárhoz, aki segített minket, talán kaptunk is tájékoztatást tőle az első nap. Kb 4-5 nevelőtanár volt, általában éjszakánként váltották egymást, hozzájuk fordulhattunk, mindennel kapcsolatban, és ők vigyáztak a rendre. A folyosó végén voltak a fürdők, 2 db, kb 5-5 zuhanyzóval, és kb 8-10 mosdóval. Ezek mindíg nyitva voltak, valaki reggel, valaki este zuhanyzott. A napirendre pontosan nem emlékszem, reggel volt ébresztő, az ügyeletes tanár járt körbe. Azt tudom hogy negyed nyolcig lehetett reggelizni, és mindenki 7-kor ment le, sokszor el sem fértünk az étkezőben. :)Suli után visszamentünk a koliba, megebédeltünk, és 4-ig mindenki azt csiált amit akart. Aztán du 4-6-ig volt a silencium, amikor bevonultunk tanulni egy tanulószobába. Az első évben ez kötelező volt, aztán aki jól tanult, (talán 4-es átlag felett) az tanulhatott a szobájába. Este 6 után csoportosan mentük le vacsizni, szintetnként, mivel koedukált volt a koli. Vacsi után volt a kimenő, ezt tanulmányi átlag, és kor szerint szabták meg. Emlékszem hogy mikor végzős voltam, már sokkal engedékenyebbek voltak. Persze nem volt muszáj kimenni a városba, bent is maradhattál, a mi kolinknak volt udvara, és a pincében volt egy kis klub helység is.Aki nem tanult jól, annak kötelező volt az esti silencium is. Talán 22órakor volt a takarodó, akkor is körbejárt a nevelő, létszámot számolt, és villanyt is lekapcsolta. Esténként lehetett tv-t is nézni.
Összességében nagyon jó légkör volt, nagyon szerettem kolis lenni. Sok szép emlékem van, az biztos. Igaz a mi kolink 3 emeletes volt, 2 szinten fiúk laktak, 1 szinten pedig mi, lányok, ezért tényleg jó hangulat volt. :)
Évente 1-2 koli buli is volt.
Röviden ennyi. Kérdezz nyugodtan, ha még érdekel valami. Igaz máshol biztosan máshogy vannak a dolgok, és pl a mi kolinkban a fiúkkal sokkal engedékenyebbek voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!