Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a teendő, ha a személyi...

Mi a teendő, ha a személyi igazolványomon elírták édesanyám lánykori nevét?

Figyelt kérdés

Erdélyi magyar vagyok, és néhány éve sikerült megszereznem a magyar állampolgárságot. Kolozsváron, a főkonzulátuson vettem át az iratokat, majd hazatértem, anélkül hogy bármi problémát észleltem volna. Csak hónapokkal később derült ki, hogy édesanyám lánykori neve hibásan szerepel a személyi igazolványomon.

A helyzet azonban ennél összetettebb. Az én személyimben „Tücsök” szerepel, ami helyesen is van így, viszont édesanyám születési anyakönyvi kivonatán – még születésekor – a román hatóságok hibásan „Tűcsők”-ként jegyezték be a nevét. A különbség kicsinek tűnhet (rövid „ü” és „ö” helyett hosszú „ű” és „ő”), de jogilag édesanyám neve így lett anyakönyvezve Romániában.

A magyar hatóságok viszont az ő eredeti, helyesen írt nevét használták az irataimban, így az én személyimben „Tücsök” szerepel, míg hivatalosan édesanyám neve Romániában „Tűcsők”. Egy budapesti rokonunk hívta fel erre a figyelmemet, és jelezte, hogy ha Magyarországra szeretnék költözni, ez még problémát okozhat. Jelenleg, amíg Romániában élek és csak látogatóba járok Magyarországra, senkit nem érdekel a névváltozatosság, de ha hosszabb távra költöznék, a helyzet bonyolódhat.

Mit javasoltok? Érdemes lenne már most eljárni az ügyben, vagy ráér akkor foglalkozni vele, ha valóban Magyarországra költözöm?

tegnapelőtt 23:59
 1/3 A kérdező kommentje:
Megjegyzés: A név kitalált ebben a formában, nem a valóságot tükrözi. Mivel a névben szereplő magánhangzók röviden ejtendők (Tücsök), édesanyám és én is természetesnek vettük, hogy így olvassuk, és helyesen ejtettük ki. Sajnos, amikor átnéztük az ő születési anyakönyvi kivonatát, csak akkor vettük észre ezt a balszerencsés hibát.
tegnap 00:02
 2/3 A kérdező kommentje:
Még egy megjegyzés: 1 éven belül kiköltözöm. Szóval olyan opció nincs, hogy hagyjam az egész ügyet. Csak olyan van esetleg, hogy nem most oldom meg, hanem 1 év múlva az ügyfélkapunál, vagy nem tudom, hol kell az ilyesmiket intézni.
tegnap 00:05
 3/3 anonim ***** válasza:
Nekem a saját nevem volt rosszul írva, abból se volt semmi, ügyintézéskor egyszerűen csak szóltam.
tegnap 05:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!