Ki számít magyarnak?

Figyelt kérdés

Rengetegszer hallom, hogy például Magyarországon született cigány nemzetiségű emberre, illetve határon túli magyar nemzetiségű embereknek mondják, hogy "takarodjon haza". Mi az ami alapján lehet definiálni a magyart? Például én svábként nem kaptam még származásom, nevem miatt hasonló megjegyzést, de 70 évvel ezelőtt rengeteg rokonomat toloncolták ki, pedig Magyarországon születtek, magyarnak tartották magukat. Ezek szerint ha nem a születési hely a fő szempont, akkor a származás. Viszont ez esetben nem értem, hogy a magyar kultúrkörből jövő, magyar családnevű, magukat magyar nemzetiségűnek tartó személyeket miért éri efféle diszkrimináció.

Tapasztalatom alapján egy kelet-európai német diaszpórából jött embert Németországban, még nyelvi nehézségekkel is de kulturálisan "sajátjuknak" tartják (Bajorország), és nem diszkriminálják. A jelenlegi magyar politika miatt van a diaszpóra és az anyaország között ilyen ellentét, vagy ez egy régebb óta fennálló dolog a társadalmunkban?

febr. 17. 13:14
1 2 3
 11/21 hollófernyiges ***** válasza:

"csak szerzett magyarsággal is bírtak."

De a 13:23 szerint nincs olyan hogy szerzett magyarság, azt csak a szülőktől lehet örökölni. Látom a "szülknek ez életük során szerzett állampolgárság" részt, de ha életében szerezte, akkor a definíció szerint nem vallhatja magát jogosan magyarnak.

febr. 17. 15:08
 12/21 anonim ***** válasza:

Szerintem vallhatja, de van különbség. Ezért írtam úgy, hogy ott szerzett magyarságról van szó, ellenben két ilyen ember gyereke szerintem már teljes mértékben született magyar.

febr. 17. 15:13
 13/21 A kérdező kommentje:
Nagyon sok csángó (moldvai csángó) már nem beszéli a magyart, vagy csak alig. Körülbelül 5-10 ezer csángó él Moldvában, aki a magyart érti és beszéli, származásukat egyedül vallásuk árulja el (katolicizmus, magyar imádságok). Most főleg rájuk gondoltam, nyílván aki még beszéli ott nem is merülhet fel (amennyiben annak érzi magát) ez a kérdés. Volt szerencsém beszélgetni Jászvásáron egy csángó nénivel, érthető volt amit mondott, de még a székelyeknél is cifrább tájszavakat használt.
febr. 17. 15:26
 14/21 anonim ***** válasza:
26%

Az a patkány, amelyik az istállóban születik, még nem paripa.

Másrészt, ha valaki már nem tartja magát magyarnak, pedig az, azt szabadon megteheti.

febr. 17. 15:45
 15/21 anonim ***** válasza:
ma már minden jött ment állampolgárságot kaphat,egyre komolytalanabb az egész,a határok tárva nyitva vannak Európa szerte,oda mész meg költözöl ahova akarsz,felhígul minden,ki a tősgyökeres magyar?
febr. 17. 16:03
 16/21 anonim ***** válasza:

Az én szememben az, aki

1. Beszéli a nyelvet

ÉS

2. Magyarországon, vagy történelmileg is magyarlakta területen született

ÉS

3. Magyarnak vallja magát

Akinél ezek teljesülnek, azt magyarnak tartom. Ha a 2. pont nem teljesül, akkor tiszteletbeli magyarnak.

febr. 17. 18:47
 17/21 anonim ***** válasza:
34%

Szerintem mindenki magyarnak számít aki annak vallja magát, legalább részben. (legbelül érzett identitás számít, amit lehet, hogy nyilvánosan nem vállal az illető.)

Nem a születési ország/terület, nyelvtudás, állampolgárság vallás, vagy bármi más számít. Egyszerűen aki magát magyarnak vallja az magyar és pont. Senki másnak nincs joga ezt megkérdőjelezni, vagy önhatalmúlag kizárni valakit a nemzetből.

febr. 17. 18:55
 18/21 anonim ***** válasza:

A Magyarhoz manapság két módon lehet tartozni. Vagy nemzetiség (külföldön született, magyarlakta terület, Magyar szülök) vagy állampolgárság szerint.

Szerintem van egy érzett hovatartozás és egy törvényes (érzelmek nélküli) hovatartozás.

febr. 18. 15:31
 19/21 hollófernyiges ***** válasza:

"2. Magyarországon, vagy történelmileg is magyarlakta területen született"

Keresem még kicsit a csomót a kákán :) Szóval ha egy magyar házaspár kimegy dolgozni Londonba, ott születik egy gyerekük, visszajönnek és a gyerek már itt nő fel, az már nálad nem számít igazi magyarnak?

febr. 18. 16:10
 20/21 anonim ***** válasza:
Szerintem lehet magyarnak születni, de magyarrá válni is. Nekem mindegy, hogy melyik úton történik, de teljesen egyforma értékü.
febr. 18. 16:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!