Régi, elpuhult papír megkeményítése?
Sok régi könyvem, kottám van, ami a sok használattól teljesen puha, tartás nélküli lett, és lassan nem merem kézbe venni őket, félek, hogy szétmennek.
Nem tudom, van-e valami módszer, amivel megint vissza lehet adni az eredeti tartását, hogy újra olvashatóak legyenek.
Másik papírt értelemszerűen nem tudok ráragasztani, mert akkor az egyik oldalon eltűnik a nyomtatás, lelakkozni szintén nem lehet, mert akkor nem lesz lapozható, ami főleg a kottáknál fontos, lapozásra csak egész rövid idő van zenélés közben, ehhez meg nem lehet teljesen merev a lap.
Remélem, van valakinek ötlete vagy tapasztalata, amivel meg lehetne őket menteni.
(Újra megvenni a legtöbbet nem lehet, már régen nem beszerezhetőek, ezért is lenne fontos valamit kitalálni velük.)
A segítő válaszokat elöre köszönöm.
Köszi a választ.
Sajnos a kottáknál nem müködik, mert nem egy-két laposak, hanem könyvszerüek, a (vékony) müanyag huzattal meg nem tudom lapozni (kipróbáltam). A tartása viszont tényleg jobb úgy...
Köszi a tippet a restaurátorral.
Sajnos föleg a kották esetén az a gond, hogy rengeteg kottafüzetem van, közel 100, elég sok darabot tartalmazóak, és jó részük 50-70 évesek, szóval érthetö, ha elhasználodott a papírjuk, de ennyit fénymásolni rengeteg munka lenne, és eleve nem lehetne összefüzni öket eredeti módon.
Minden javaslatra találtál kifogást... Nem úgy tűnik, hogy nyitott vagy a megoldásra. Az miért nem jó, hogy beszkenneled? Akkor megvan digitálisan is és olyan papírra nyontatod, amilyenre akarod. Könyvkötő meg összefűzi úgy, ahogy neked tetszik, hogy zongorázás közben kényelmes legyen lapozni.
Ha mindenképpen csak és kizárólag azonos formátumban felelnek meg a kérdéses kották és könyvek, akkor vagy restaurátor vagy csináltathatsz fakszimile másolatot. Bár gyanítom ez utóbbi drágább, mint amennyit érnek a könyvek/kották.
Nem lemásolni akarom, hanem a meglévö kottákat megmenteni.
Ez volt a kérdés, a papírt akarnám megerösíteni, konkrétan erre várok/vártam választ.
Másrészt ha mindet újra akarnám köttetni, az rengetegbe kerülne és annyi szabad pénzem nincs.
Van az a pont, amikor csak másolatként lehet valamit megmenteni. Inkább most másold le, mint később, amikor még rosszabb állapotban lesz. Amolyan biztonsági mentésnek.
Egyébként a restaurálás (aka a papír megerősítése) is sokba fog kerülni, nem valószínű hogy sokan foglalkoznak ilyesmivel. Elég speciális tudás kell hozzá.
"Nem, klasszikus zongorán játszom, ahhoz az eredeti kotta kell - illetve hosszú darabokról van szó, sajnos igy nem megy."
Nem vagyok zenész, ezért elfogadom, de nem értem.
Megfelelő méretű kijelzőn olvasható lehet egy teljes oldal egyben, például ppt formában, a lapozás pedig egy gombnyomás, tehát gyorsabb is a papírlapozásnál. Elektroműszerész meg tudja oldani a nyomógomb kivezetését is a megfelelő helyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!