Nem rászoruló közösségeket támogatni össztársadalmilag hasznos vagy káros?
Pl. nyitni egy kávézót, ahová csak az egymilliót kereső, homo officeban dolgozók járnak hétköznap napközben, össztársadalmilag nem káros?
Egy ismerősöm mondta, hogy ha megnyerné a lottót, nyitna egy kávézót, és ezzel is helyi közösségeket támogatna.
ma 09:56
Azt nem írtad le, hogy mi a terved a kávézóval. Mivel támogatást írtál, feltételezem, hogy van egyéb funkciója is a kávézónap. Ha ez csak egy üzlet, akkor azzal nem támogatsz semmit.
De ha támogatsz is valamit, akkor javítod a tehetősebbek helyzetét, az ő növekedésük pedig "lecsorog" az alsóbb rétegekhez is, pl. adó formájában. Ez a tipikus jobboldali érvelés.
Nem rólam van szó, hanem egy ismerősöm szerint egy kávézó nyitása önmagában is támogatja a helyi közösséget. Két dologra gondolhatott:
1. Azokra a helyi emberekre, aki kávézóba járnak.
2. A helyi munkavállalókra.
Szerintem totál felesleges mérlegelni, hogy hány ember kap munkát, ha az üzlet össztársadalmilag csak egy jókora ökológiai lábnyom, és rá nem szorultak seggnyalása.
ma 10:34
Egy kávézó több ennél - főleg ha ennyire exkluzív: közösségi helyként működhet, ami közelebb hozza az embereket. De mint írtam, pl. a bevételből keletkező többletadót az állam/önkormányzat arra fordíthatja, hogy javítson mondjuk a képzetlenek képzettségén.
Az ökológiai lábnyom meg nem feltétlenül deficites egy kávézónál, ha odafigyelnek a forrásra.
Szerintem pont emiatt a mindenre ráfogjuk, hogy hasznos mentalitás miatt van a fejlett nyugati országoknak 3-4-szer akkora ökológiai lábnyomuk, mint amit elbír a Föld.
Üdv a kapitalizmusban.
Szerinted milyen anyagilag megtérülő dolog van, ami nem a társadalmi különbségeket és az ökológiai lábnyomot növeli? Nekem nem sok jut eszembe.
Nem hinném, hogy ez alátámasztaná azt, hogy mindenről hazudjuk, hogy hasznos.
A dolgok nem feketék és fehérek. A legtöbb dolog úgy hasznos, hogy van árnyoldala is. Pl az autók marha hasznos közlekedési eszközök, de nyílván nem túl környezetbarátok. Ahogyan egy kávézó is hasznos, annak, aki épp kávézna az adott környéken.
És így tovább.
A hołokauszt is hasznos annak, aki megkapta a deportáltak lakását, mégse gondolom, hogy ezt így kellene tekinteni. Te akkor hova raknád a hasznos és haszontalan határát, ha szerinted mindent csak így lehet vizsgálni?
Igyekszem valahova középre. De arra próbálom felhívni a figyelmedet, hogy a dolgok ennél komplexebbek. A legtöbb dolog nem egyèrtelműen hasznos vagy káros.
Szerinted milyen vállalkozások számítanak hasznosnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!