Az amerikai feketék közt melyek a tipikus vezetéknevek?
African-Americans still reflect those English surnames. The top five surnames remain
Williams, Johnson, Smith, Jones, and Brown.
Kb. azok a leggyakoribbak, mint a fehér népesség közt.
Abból adódóan, hogy a rabszolgák mindig a gazdájuk nevét kapták.
Ha volt egy Smith nevű embernek egy Will nevű rabszolgája, akkor a tulajdoni lapon (nem tudom, mi volt a papír hivatalos neve) az szerepelt, hogy Will Smith.
Ha a gazdája eladta egy Johnson nevű embernek, akkor a rabszolgát onnantól Will Johnsonnak nevezték.
A rabszolga-felszabadítás után a többség megtartotta az utolsó nevét. Néhányan vettek fel új nevet, pl. Freeman, ez pl. aránylag gyakori köztük, a kevés olyan név egyike, ami direkt a feketékre jellemző. De ezt sokan még abban az időben vették fel, amikor még volt rabszolgaság, és ezzel jelezték a dokumentumjaikban, hogy ők bizony szabad emberek.
Akik szabad afrikaiként önszántukból költöztek be azóta, azok nevei pedig Amerikában ritkának számítanak.
Vezetéknévről nehéz őket felismerni de főleg angol eredetű vezetéknevük van. Olyan is van akinek pl ír neve van pl McCann mert a felmenője egy ír származásúnak a szolgája volt és a szolgák a gazdáik nevét kapták.
Viszont lengyel sky-re végződő vezetéknevű feketével még nem találkoztam, se magyarral de még spanyol nevűt sem lehet nagyon látni.
Inkább a keresztnevükről lehet őket felismerni mert olyan neveket használnak amit egy fehér soha nem adna a gyerekénel
5
Pont most az olimpián láttam egy cseh nevű néger futót. :)
Kenneth Bednarek. Épp ezért kaptam fel a fejem, mert azt vártam a bemutatásnál, hogy ott majd egy fehér ember lesz.
Spanyol nevű viszont elég sok van. Egyrészt, mivel a déli államokban régen is rengeteg spanyol származású fehér élt, akik szokás szerint magukról nevezték el a rabszolgáikat, másrészt meg Mexikóból és Dél-Amerikából is sok fekete vándorolt be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!