Miben változtatott meg a láthatatlan kiállítás élménye?
En vagy 15 evvel ezelott voltam - es dobbenetes volt. Es nagyon sokat tanultam, hogy hogyan segithetek jobban pl. az utcan. Pl. azelott a hona ala teve a kezemet "rangattam" segites gyanant a vakokat, utana mar ugy, ahogy tenyleg segitesnek erezheti. Es meg ezer mas.
Maga a kiallitas egyszerre volt megrazo-megdobbento es oktato-tanito. En pl "megbuktam" kozlekedesbol is es targyfelismeresbol is.
amikor en voltam, akkor meg nem voltak szamitogepek Magyarorszagon - elso valaszolo vagyok - es en ugy erzem, a kiallitas elott is elfogado es turelmes voltam a vakokhoz, csak ostobasagomban nem tudtam, hogyan jo segiteni, hogy tenyleg segitseg legyen es ne rangatas. Azt peldaul egy eletre megjegyeztem, hogy TILOS nekem belekarolnom az illetobe - neki kell belemkarolnia, es az en mozgasombol o tudja, merre megyunk es az en rezduleseimbol tudja, ha figyelnie kell a lepesere egyenetlen talaj miatt es hasonlok.
Vagy 5 evvel a kiallitas utan volt egy nem lato kolleganom is, tole is nagyon sokat tanultam - peldaul a kutyamat kifejezetten ugy tanitottam, hogy kesobb senki sem hitte el, hogy nem vakvezeto. Nnna jo, a kutyam is jo termeszetu volt, valahogy tudta, ha egy nem lato ember fogta a hamot. Ez a nem lato kolleganom mindig azt mondta nekem, ha valamirol beszeltunk, hogy "mutatsd meg" es azt is, hogy "hadd lassam" - es ezt o mindig ugy ertette, hogy adjam a kezebe, vagy hogy meg akarja tapintani. O szuletesetol volt vak, az inkubator miatt.
Latod, most borzasztoan szegyellem magam, hogy ekezetek nelkul irok - de kulfoldon elek es ez a gep nem az enyem es nem tolthetem ra a magyar betukeszletet (a tulajdonos nem orulne). Biztosan konnyebb lenne olvasnod, ha lenne ekezetem. Szep vasarnapot - szep hetet neked :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!