Melyik ország himnusza tetszik még neked a magyaron kívül?
A magyar nagyon szép, de rendkivül lehangoló!
Jellemzően abban is mástól
(Istentől) várjuk a megoldást.
Mind az USA, mind az orosz szép és buzditó.A szövegüket nem tudom.
Nekem a magyar Himnusznál sokkal jobban tetszik a Szózat. Sokkal megindítóbb és emelkedettebb.
Más országok himnuszai 90%_ban gagyi indulók, a franciával az élen.
Ami tetszik még (de a Szózathoz nem ér fel), az az USA himnusza.
Nagyon lehangoló, siránkozós a magyar. Sokkal jobb lenne egy pattogósabb, buzdító ritmus. Gyerekkoromból úgy rémlik, hogy szóba is került a lecserélése, de ez csak halvány emlék.
Nekem minden pattogósabb, akcióra, összetartozásra, összefogásra bíztató jobban tetszik, mint a múlton való busongás, meg a segítség Istentől várása.
Érdemes még megemlíteni a nem hivatalos angol himnuszt. (Több - leginkább sport - szervezet használja is). A szövegét William Blake (1757-1827) írta 1804-ben, a vers címe: Jerusalem. Sir Hubert Parry 1916-ban zenésítette meg, nagyon szép dallammal.
Volt idő (2016 körül), amikor az angolok egy része lecserélte volna erre a hivatalos himnuszukat.
Megemlítendő még, hogy 1974-ben az Emerson Lake & Palmer Trió önálló feldolgozást csinált hozzá (én ezt kedvelem), melyet akkor a BBC visszautasított, és letiltotta a rockzene történet egyik legjelentősebb progresszív rock zenekarának számát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!